Ägare av stort dansk-grönländskt fiskeriföretag funnen död

Anders Jonas Brøns, hälftenägare av det stora fiskeriföretaget Polar Seafood hittades död i Aalborgs hamn vid en restaurangbåt, Prinses Juliane vid Vestre Havnepromenade, i fredags morse. Han drogs upp på land och livräddningsförsök gjordes men han kunde inte räddas. Vid dödsfallet var Anders Jonas Brøns 68 år gammal men skulle snart ha fyllt 69. Han föddes på Grönland:

Anders Jonas Brøns stammer fra bygden Arsuk i Sydgrønland, hvor forældrene drev en købmandsbutik. Det blev imidlertid fiskerierhvervet, der endte med at bringe ham til tops. Først i et samarbejde med Hans Pavia Egede, som han skabte Polar Seafood sammen med tilbage i Nuuk i 1984. Hans Pavia Egede trådte senere ud af virksomheden og parløbet har sidenhen været delt med Jens Salling, der købte sig ind i selskabet.

På torsdagskvällen var han på middag med vänner, däribland Jens Salling som är den andre delägaren i Polar Seafood. Vad som därefter hände Anders Jonas Brøns är oklart men polisen misstänker inget brott. Det mesta tyder på att det handla rom en olycka. Jens Salling och Anders Joans Brøns har förekommit på listor över Danmarks rikaste personer. Anders Jonas Brøns verkar dock ha varit skriven på Grönland,

Moderbolaget i Polar Seafood heter Polar Seafood Greenland A/S och har huvudkontor i Nuuk på Grönland. Detta bolag äger 50% i en rad andra bolag såsom Polar Seafood Denmark A/S, Attu Food ApS, Qajaq Trawl A/S (Søren Brandt äger 50%), Sigguk A/S och Maniitsoq Fish ApS. Den andra hälften av Polar Seafood Denmark A/S ägs av PSD Holding ApS. Detta bolag ägs av Helge Nielsen via Grimnir Invest ApS till 50% och av Louise Schouv Petersen som äger 75% av Norman Petersen Holding ApS som i sin tur äger 50%.

Polar Seafood Grenland A/S har cirka 140 anställda, Polar Seafood Denmark A/S 50, Sigguk A/S 60 och Qajaq Trawl A/S 40.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!