Ytterligare en ny dansk räktrålare beställd vid Karstensens

De senaste åren har danska räkfiskare investerat i nya räktrålare. I och med att ägarna bakom S 255 North Sea nu beställt en ny räktrålare från Karstensens Skibsværft så har alla danska räkfiskeföretag beställt ny båt, fått ny båt eller byggt om sin båt de sista åren med två undantag, Saron Fiskeri A/S med S 158 Saron och HG 410 Signet ApS med HG 410 Signet.

S 255 North Sea

Bild: Karstensens Skibsværft

Sammantaget innebär detta att Danmark idag har den modernaste räkfiskeflottan av de tre länder som fiskar räka i Skagerak dvs Norge, Danmark och Sverige. Den danska räkfiskeflottan är också den minsta med bara 8 båtar trots att kvoten är dubbelt så stor som den svenska kvoten som formellt delas av 62 båtar (i praktiken cirka 40 båtar då de andra inte används till aktivt fiske).

Ägare av S 255 North Sea är Karl Arne Nielsen och Thomas Hjort Samuelsen. 2014 övertog de helt ägandet efter att ha köpt in sig som delägare i båten år 2007. Tidigare huvudägare var Niels Leif Steffensen som innan 2007 ägde hela båten själv.

Den nya båten ska bli 32 meter lång och levereras i juni 2020. Den är större än flera av de räktrålare som byggts till eller beställts av danska fiskeriföretag tidigare såsom exempelvis S 107 Skagerak. Priset för den nya trålaren är cirka 50 miljoner DKK.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!