Veckans båt – LL 1054 Knape

Byggdes ursprungligen år 1916 av Gebroeders J.S. & G. Figée i Vlaardingen, Nederländerna, som seglande fiskebåt med namnet Jannetje Margaretha. Då fartyget i oktober 1929 köptes in av Karlshamns Skeppsvarv hörde hon hemma i Katwijk, med namnet Tine. Varvet köpte sammanlagt sju fartyg av samma typ som byggdes som och försågs med motordrift. Kuttern LL 1054 Knape fanns på Käringön under åren 1932 – 1959 och ägdes av August Berlin (1890 – 1961) och Karl-Birger Karlsson (1892 – 1960). Under vinterhalvåret gick fartyget främst i fraktfart på Tyskland, England och Finland, medan sensommar och tidig höst ägnades åt Islandsfiske på sill.

LL 1054 Knape i Käringöns hamn

LL 1054 Knape i Käringöns hamn. Foto: Stig Morberg. Licens: CC-BY-NC-ND

1959 såldes fartyget till ett par fiskare i Hamburgsund (enligt Krister Bång) eller Havstenssund (enligt Bohusläns Museum) som under några år nyttjade henne i fortsatt Islandsfiske som SD 37 Knape. Därefter såldes fartyget till Danmark och fick namnet Gertrud. Tjänstgjorde i Danmark med hemort i bl.a.Grenå, Frederikshavn och Ebeltoft som fraktfartyg men gjorde också några år som ”stenplockare”, dvs ett fartyg med dykare ombord som plockade sten runt Danmarks kust för att användas vid bl.a. hamnbyggen.

SD 37 Knape

SD 37 Knape

Såldes 1980 (enligt en del källor först 1987) tillbaks till Nederländerna med Enkhuizen som hemort varefter fartyget byggdes om. Ombyggnaden var färdig först 1992 då fartyget togs i drift som seglande skolfartyg under namnet Gallant.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!