5 danska hamnar står 85% av den landade fisken i Danmark

I fem hamnar på Jylland landas 85% av all dansk fisk mätt i värde. Det är Skagen, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals och Hvide Sande. De tre största hamnarna står för ungefär 65% av alla landningar.

I Skagen landas främst pelagisk fisk medan fisk för konsumtion främst landas i Hirtshals och Hanstholm. Även i Hvide Sande och Thyborøn landas stor mängder konsumtionsfisk. Sill landas i Skagen medan makrill landas i Hirtshals. Fisk till fiskmjölsindustrin landas främst i Thyborøn, Skagen och Hanstholm men även i Hvide Sande för vidare transport till fiskmjölsfabriken i Thyborøn.

Landningar i danska hamnar 2018, miljoner DKK

Skagen, 1 020
Thyborøn, 860
Hanstholm, 851
Hirtshals, 532
Hvide Sande, 236

I ytterligare fem hamnar på västra och nordvästra Jylland (Esbjerg, Havneby på Rømø, Thorupstrand, Thorsminde och Ørodde) landas fisk för sammanlagt 232 miljoner DKK medan tre hamnar på östra Jylland (Strandby, Østerby på Läsö och Grenå) har landningar för 157 miljoner DKK. Förutom dess hamnar finns det bara två andra större landningshamnar för fisk i Danmark, Gilleleje på Själland och Nexø på Bornholm.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!