En film med ångtrålare på nordsjöfiske omkring 1901

Detta är något så ovanligt som en film från 1900-talets början som är tagen ombord på en ångtrålare ute till havs. Ångtrålaren som filmaren befinner sig på är brittisk, från Grimsby, och den ångtrålare som syns i bild är förstås också en Grimsbytrålare. En av trålarna heter Pharos. Ångtrålare av samma typ har också funnits i Sverige vilket syns på bilden under filmen.

GG 316

GG 316. Namnet okänt

Jag har skrivit om de flesta ångtrålare för vilka jag kunnat hitta information på sajten Noatun. Bland annat om GG 25 GretaGG 923 IbisGG 26 Stig, LL 622 LaxenUA 7 AlbatrossUA 18 StormfågelnKD 2 AlbatrossGG 54 CaptoMD 326 Anders och VG 109 Meera.

Nästan alla ångtrålare var hemmahörande i Göteborg, men en del hörde hemma i Smögen, Uddevalla, Marstrand, Säffle, Karlstad och Varberg samt end el andra orter.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!