Okunniga forskare visar upp sin ignorans

I senaste numret av tidskriften Havsutsikt som produceras av Havsmiljöinstitutet som främst handlar om småbåtshamnars och fritidsbåtars påverkan på havsmiljön längs kusten finns det också två andra artiklar. Det är två intressanta artiklar, en om dioxin i fet fisk i Östersjön och en om en magra torsken i reaktion till skrubbskädda.

Artiklarna i fråga visar dock också upp en annan sak. Nämligen hur ignoranta och okunniga forskare ibland kan vara. I artikeln om skrubbskädda och torsk så tror de två forskarna Michele Casini och Alessandro Orio från SLU Aqua att det finns kvoter för skubbskädda och att dessa kvoter begränsar fisket.

I verkligheten är fisket på skrubbskädda fritt. Fisket får lov att vara hur stort som helst. Det finns emellertid ingen marknad för skrubbskädda så det är nästan ingen som vill fiska den. Det är ytterst märkligt och faktiskt ganska ignorant av de två forskarna att inte känna till de verkliga förhållandena när det gäller fiske av skrubbskädda.

Karin Wiberg, institutionen för vatten och miljö på SLU (SLU Aqua), och Sarah Josefsson, avdelningen för samhällsplanering på SGU som skrivit artikeln om dioxin är nog faktiskt ännu mer ignoranta.

Sill (strömming) från Östersjön (men inte från Bottenhavet) är fri att sälja i hela EU som livsmedel med vissa mindre undantag. Halterna av dioxin i sill i egentliga Östersjön är numera under gränsvärdena. Wiberg och Josefsson tror fortfarande att försäljning av sill från Östersjön som livsmedel är förbjudet i EU. Det är verkligen okunnigt och ignorant. De vilseleder och sprider falsk information.

Det är klart att forskare inte kan veta allt. Men i dessa två fall handlar om centrala fakta kring de ämnen som de skrivit om. När väsentliga fakta är felaktiga ger det anledning att ifrågasätta allt i en artikel. Forskarnas slarv, ignorans och okunnighet (det förekommer regelbundet liknande felaktigheter i olika artiklar och pressmeddelanden om fiske och fiskeriforskning) äventyrar även trovärdigheten för all forskning om havet på sikt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!