Torskfiskare ger upp?

Familjen Torkelsson i Bua, Halland, som äger Almy West AB som i sin tur äger KA 250 Almy West tycks slutligen ha gett upp. De har varit bland de största torskfiskarna i Östersjön under lång tid men sannolikt är det inte längre möjligt att bedriva ett lönsamt torskfiske där. Omsättningen i företaget har stadigt minskat sen 2015 och de två sista åren har det gått med förlust.

Med utsikter om ett totalt torskfiskeförbud i östra Östersjön nästa år verkar de nu ha gett upp då de inte som några andra torskfiskare i Östersjön gjort, skaffat sig fiskemöjligheter för sill i Bottenhavet. De har sålt sin båt till Beltana AS i Norge.

Almy West när den fortfarande hade Bua/Båtfjorden som hemmahamn. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Beltana AS hör hemma i Skudeneshavn och ägare av företaget är familjen Lisborg som ursprungligen är från Hönö men som idag bor i Skudeneshavn i Norge. Förutom Beltana AS äger de också Skudejenta Fiskeri AS som har dotterbolagen Najaden Fiskeri AS och Silvervåg AS (äger 52%). Silvervåg AS äger båten R-734 K Silvervåg. Denna båt används till demersalt fiske i Skagerak och Nordsjön samt har räkfisketillstånd.

PS 2019-07-10. Almy West AB har köpt R-734-K Silvervåg från Norge och familjen Lisborg.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!