Veckans båt – GG 82 Wijkland

Byggdes 1987 på Sydväst Stålbåtar AB i Kallhäll som Tokaj. Såld 1991 och blev FG 85 Glomfors, troligen med Glommen som hemmahamn. Såld till Fotö år 1992 och blev GG 92 Porjus. Då på 58 bruttoton och med en längd på 15 meter. Utrustad med en motor på 324 kW. Ombyggd 1998 och därefter på 69 bruttoton och en längd på 18 meter.

KA 17 Porjus. Foto: Percy Christiansson/Anaconda Naturfoto

Såld till Sturkö utanför Karlskrona år 1998 och blev KA 17 Porjus med familjen Fredriksson (verkar vara ett vanligt namn på Sturkö) som ägare. Båten användes då i huvudsak till sillfiske i Östersjön. Motorn byttes mot en ny motor på 448 kW. 2008 ombyggd igen, därefter på 79 bruttoton men med oförändrad längd.

SIN 77 Falken

2016 såld av Bernt och Roger Fredriksson till Simrishamn och blev SIN 77 Falken med DE Fiske AB på Öckerö som ägare. Den ene ägaren av företaget är Daniel Andersson som ursprungligen kommer från Glommen i Halland. DE Fiske AB har idag en båt som heter SM 53 Glomskär. Den båten har tidigare varit FG 59 Glomskär och haft Glommen som hemmahamn..

Ett år senare såldes båten vidare till Björkö varvid båten blev GG 82 Wijkland och ägs av Wijkland Fiskeri AB med Jonas Olsson Wijk som ägare. Renovering av båten genomfördes då den var mycket nergången. Kräftfiske är idag huvudsysselsättningen.

Jonas Olsson Wijk är också den ende som är ordinarie i styrelsen för företaget. Som suppleant har han Thomas Andersson som äger Glittfors Fiskeri AB med GG 200 Glittfors. I styrelsen för Glittfors Fiskeri AB är Jonas Olsson Wijk suppleant. Dessutom äger Jonas Wijk företaget Jonas Fiske AB som för sin del är delägare i ett annat företag.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!