Några udda båtköp i det svenska fisket

Nicklason Fiskeri AB på Öckerö som bedriver demersalt fiske med tyskflaggade NC 315 Victoria har köpt två små kustfiskebåtar från Danmark. Det första köpet de genomförde var köpet av den tidigare HG 88 Alba-Mona i maj 2019, en nästan 10 meter lång båt byggd i plast som byggdes 2005. Säljare var Michael Hansen. I juni köpte den tidigare S 184 Clupea, också det en cirka 10 meter lång plastbåt men lite nyare då den är byggd 2009. Köpet genomfördes i juni 2019 och säljare var JVP Invest ApS (Jens Petersen) i Skagen. Vad båtarna heter i Sverige är okänt för mig i nuläget.

Frågan är också vad syftet med köpen är? Ska de lämna det storskaliga demersala fisket om det blir en hård brexit? Eller handlar det om att de vill ha nåt att göra under perioder när inget fiske med NC 315 Victoria bedrivs?

S 184 Clupea. Bild: Westship

Röröägda Themis Fiskeri A/S i Danmark har för sin del köpt en båt från Northern Offshore Services A/S. Köpet genomfördes i februari. Båten som är danskflaggad hette tidigare Performer men heter numera Hilly och används för transport av besättningar mellan Rörö och Thyborøn på Jyllands västkust vid besättningsbyte. S 144 Themis har Thyborøn som bas för sitt fiske.

Personaltransporterna med Hilly sparar en massa tid och förmodligen är det också miljövänligare än att köra bil till Göteborg, åka färja till Skagen och sen bil till Thyborøn.

Transporter, Performer och Supporter i Fiskebäck 6 januari 2019. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!