Fartygsdop och stora fiskebåtar på Donsö

Idag återfinns de nya GG 203 Ginneton och S 205 Ceton i Donsö hamn. De ska döpas klockan 15:00 i eftermiddag. Ägare av de två båtarna är familjen Claesson genom företagen Fiskeri AB Ginneton och Gifico ApS. Förhoppningsvis finns de kvar imorgon under den första dagen på Donsö Shipping Meet så att jag jag kan ta en titt på dem. Nya S 205 Ceton är lika stor som Sveriges största fiskebåt, GG 229 Clipperton som också befinner sig på Donsö.

S 364 Rockall som numera är S 205 Ceton. Bild: Astrid Fiskeri AS

Fartygsdopet fungerar som en tjuvstart av Donsö Shipping Meet (DSM) som egentligen börjar imorgon. Över 2 000 personer beräknas besöka DSM 2019 på Donsö.Ön har 1 500 invånare. Besökarnas gemensamma nämnare är sjöfart och under två dagar träffas hela världens sjöfartselit för att göra affärer och prata hållbar sjöfart.

GG 229 Clipperton. Bild: Karstensens

Organisatörerna av Donsö Shipping Meet är Jonas Backman, VD, Sirius Shipping, och Dick Höglund, Senior Financial Adviser, Terntank. Tillsammans med resten av Donsö, där cirka tio familjeägda rederier och ett antal fiskeriföretag bedriver verksamhet, har de lyckats bygga upp en mötesplats som lockar besökare från drygt 30 länder som Kina, USA och Färöarna.

Under dagarna arrangeras det så kallade speed-meetings mellan olika aktörer, seminarier och en stor bankett med närmare 2 000 gäster där bland annat Tommy Körberg uppträder.

Bland annat deltar Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär och Carl-Henric Svanberg, ordförande för Volvos styrelse. Förutom dopet av familjen Calesson båtar ska också Furetanks fartyg Fure Ven döpas. Det sker klockan 16:00 med utbildningsministern Anna Ekström som gudmor.

S 205 Ceton som numera är GG 203 Ginneton. Bild: Fiskeri AB Ginneton

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!