Världens största MSC-certifiering

De danska, svenska, tyska och nederländska yrkesfiskarna har slagit rekord när det gäller hållbarhet. Tillsammans har de erhållit världens största MSC-certifiering, något som firades i Bryssel måndagen den 16 december.

– Dansk fiskeri fører i forvejen an inden for bæredygtighed, men det her er prikken over i’et. Fisk kender ingen grænser, så skal vi sikre et bæredygtigt havmiljø og fiskebestande, så er det vigtigt, at vi arbejder sammen. Vi er meget stolte af, at det er lykkedes os at komme i hus med den nye certificering i Nordsøen, Skagerrak og nogle bestande i Kattegat, siger Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskeriforening.

Skau Fischer deltog i firandet tillsammans med representanter från de tre andra länderna, däribland den danske fiskeriministern Mogens Jensen, den tyske direktören för internationellt samarbete, Friedrich Wacker, och fiskeridirektören i Nederländerna, Nanou Beekman.

Den nya certifieringen gäller en mängd olika fiskarter, redskap och fiskevatten. Listan är lång, bland annat kräfta (jomfruhummer), räka, rödspätta och inkluderar helt nya arter som kolja (kuller), kummel (kulmule), sej, kolja, tunga, långa, brosme och glasvar. Även torsk och vitling ingår men certifieringen för dessa arter är tillfällig indragen på grund av den senaste beståndsvärderingen. De redskap som omfattas är trål, snurrevad, garn, backor (lina, långrev) samt dörj, pilk och andra krokredskap. Certifieringen omfattar Nordsjön, Skagerak och Kattegatt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!