Utbudet av MSC-märkt svensk fisk ökar

Ett nytt svenskt MSC-certifierat fiske gör det möjligt att erbjuda medvetna konsumenter nya arter som är både närfångade och MSC-märkta. Tidigare har utbudet av MSC-märkta svenskfångade fiskar varit begränsat, men nu har de fått sällskap av både lubb, kummel, långa, gråsej och tunga.

Även de lite mer kända fiskarna rödspätta och kolja ingår i detta fiske, och utgör den största andelen av fångsten. Andra MSC-märkta svenskfångade fiskar som går att få tag på idag är gös och sill. När det gäller MSC-märkta skaldjur finns blåmusslor, räkor och havskräftor, fångade av det svenska fisket på Västkusten.

– För svenska konsumenter betyder det att de får en större utbud av fiskarter som är både hållbart fångade och närfiskade av svenska fiskare i Nordsjön och Västerhavet, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, i ett pressmeddelande.

Öppenheten för nya arter har blivit större de senaste åren menar MSC. Svenskar som övervägde vilken fisk eller sjömat de skulle äta till middag 2012 tänkte på i genomsnitt fyra olika arter. Fem år senare har repertoaren breddats till nära sju arter. För att inspirera till att pröva de fem nya fiskarna har MSC tagit fram en smakguide.

– Med den nya smakguiden vill vi inspirera konsumenter att våga prova även lite mer okända MSC-märkta fiskar och hoppas guiden kan uppmuntra alla att testa några av de nycertifierade svenskfångade arterna, säger Linnéa Engström.

En som gläds åt nyheterna i den svenska MSC-certifieringen är kocken Henrik Norström som öppnade Stockholms första MSC-certifierade restaurang B.A.R. I ett samarbete med MSC har han tagit fram en meny på fisknyheterna som kommer att serveras i restaurangen under hela vecka fem. Menyn belyser hållbart fiske och uppmuntrar till fiskmångfald och Henrik delar även med sig av recept för MSC-märkta fiskar.

– Det är roligt att få inspirera fler till att upptäcka hur man kan äta både gott och hållbart. Att jag älskar fisk är ju ingen hemlighet och när den är både certifierad av MSC och närfiskad är det ännu bättre, säger Henrik Norström, Krögare B.A.R.

En annan aktör som gärna lyfter fram nya arter är Axfood, som i höstas lanserade två nya MSC-märkta arter för att erbjuda sina kunder en större mångfald.

– Att äta en större variation av arter kan bidra till en mer hållbar konsumtion med mindre risker. Bland annat skulle inte lax och torsk utsättas för ett så högt fisketryck som i dag, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Fast vad hon menar med högt fisketryck på lax är svårt att begripa. Idag existerar inget större fisketryck på atlantisk lax.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!