Freiremar

Freiremar SA grundades 1974 i Las Palmas på Kanarieöarna av José Manuel Freire Veiga men en fiskebåt. Företaget växte därefter och var redan i början av 1990-talet ett av Spaniens största fiskeriföretag med inriktning på vitfisk och fisk i Nordatlanten öster om Nordamerika såväl som på internationellt vatten på den europeiska sidan och i Barents hav. Senar utvecklades också fiske i södra Atlanten utanför Argentina och Uruguay och utanför västafrika, främst Mauretanien, Marocko, Senegal och Västsahara. 1995 hade företaget 1 200 anställda.

I början av 2000-talet satsade bolaget en del i fastighetssektorn på Kanarieöarna vilket ledde till att bolaget när den spanska fastighetsbubblan brast hamnade på obestånd och fick rekonstrueras år 2013. Rekonstruktionen innebar att större delen deras kvoter i norra Atlanten såldes till Hemanos Gandon SA och Moradiña SL. Även många fiskebåtars såldes eller skrotades. Innan rekonstruktionen ägde Freirema  35 fiskebåtar men efter fanns bara 20 stycken kvar i företaget år 2018. Detta antal har nu minskat ytterligare, till 14 stycken, alla frystrålar eva lite olika storlekar.

Företaget har idag dotterbolag i Spanien som bedriver fiskeriverksamhet och fiskindustrier, fiskeriföretag i Panama (Beecon Marine), Argentina (Fonseca) och delägda fiskeriföretag i Argentina (Urtizberea Anaiak), Uruguay (Credelmar och Isla Alegranza), Marocko (Cephapêche), Senegal (Societé de Pêche Canario Senegalaise) och Mauretanien (Bouza Mauritania de Pêche). De tycks däremot ha avvecklat sitt tidigare dotterbolag på Falklandsöarna och sina delägda företag i Namibia. Fisket är främst inriktad på vitfisk som kummel men också tandfisk och bläckfisk.

Antalet anställda i Freiremar SA är idag omkring 1 200, dvs lika många som för 25 år sen efter att företaget under några år haft betydligt fler anställda. Familjen Freire Veiga är troligen fortfarande huvudägare.

Andra källor:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!