Veckans båt – LL 91 Kristina

LL 91 Kristina är en mindre trålare som främst används till kräftfiske och räkfiske med Lysekil som hemmahamn. Ägare är LL 91 Fisk & Skaldjur AB som ägs av Niklas Upper och han är också ende ordinarie styrelseledamot. I styrelsen för hans företag är sambon/frun Malin Andersson suppleant.

LL 91 Kristina

LL 91 Kristina. Bild: Terje Fredh

Fiskebåten byggdes som S 45 Sønderstrand år 2016 vid Bredgaard Bådeverft ApS, numera Bredgaard Boats ApS i Danmark. Beställare var Gitte Henning A/S (Henning Kjeldsen) och båten är byggd i plast.

2017 såldes S 45 Sønderstrand till Sverige och LL 91 Fisk & Skaldjur AB. Namnet ändrades till LL 91 Kristina.

Totalt är LL 91 Kristina 16,34 meter lång med ett bruttotonnage på 85 ton. Bredden är 6 meter. Motorn är en Mitsubishi S6A3 på 221 kW. Båten är utrustad för fiske med trål och det vanliga redskapet är en bottentrål för kräftfiske eller en trål för räkfiske. Sker fisket av kräfta innanför trålgränsen i de så kallade indragningsområdena måste trålen vara utrustad med en rist för att sortera bort fisk så att den inte fångas.

Niklas Upper är en av Sveriges yngre fiskare och hans båt är en av de modernaste båtarna i det småskaliga kustnära fisket. Han började med fiske som ung och köpte sin första båt år 2007. Det var en Selfa kustsjark som användes till burfiske av kräfta, makrillfiske och snörpvadsfiske av skarpsill. Den båten bar också namnet LL 91 Kristina och såldes när den nuvarande Kristina köptes.

Förutom LL 91 Kristina äger företaget också LL 35 Tuvalie, FG 72 Lagun och SD 416 Nippon. De två sistnämnda båtarna som köptes 2019/2020 är trålare med fiskemöjligheter för kräfta och räka men samtidige är det Kristina som i praktiken fiskar både kräftan och räkan. Nippon och Lagun är helt enkelt kvotbåtar. Båda två ska vara till salu. Även LL 35 Tuvalie är i praktiken en kvotbåt även om den till viss del används till burfiske av kräfta.

Förutom fiskeriverksamheten driver företaget även fiskhandeln LL 91 Koket i Lysekils fiskhamn. Bolaget har en hemsida, men den ser ut att vara under ombyggnad just nu. Omsättningen i LL 91 Fisk & Skaldjur AB var 8 miljoner kronor år 2018. Antalet anställda uppges vara 3 stycken.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!