Iberconsa

Grupo Iberica De Congelados SA eller Iberconsa grundades 1981 i Vigo av 4 personer. 1998 investerade företaget i argentinska fiskeriföretaget API varvid bolaget fick sina första 3 frystrålare.

1999 köpte de bolaget Sanar, också det i Argentina, med två båtar, 2003 Pesquera del Atlantico och Vasgapesca i Spanien, 2004 fiskeriföretaget Urabain, 2006 Frigalsa, Overberg och Nuevo Anita, 2009 startades Echalar Fishing i Sydafrika där Iberconsa äger 50%, 2010 Ekibimbo Trawling i Namibia (35%), 2012 Cadilu Fishing i Namibia (40%), 2017 köptes Atunera Argentina och Eyethu Trawling samt Eyethu Fishing och 2018 köpte RSC Siempre Santa Rosa och 2019 Valastra i Argentina. De argentinska bolagen har inordnats i dotterbolaget Iberconsa Argentina.

Grundarfamiljerna sålde en majoritet (55%) av företaget till investmentbolaget Portobello Capital år 2015 och 2019 sålde de resterande aktier till US-amerikanska investmentbolaget Platinum Equity kontrollerat av Tom Gores som samtidigt köpte en del av Portobellos aktier så att de fick en majoritet av aktierna (70%) med Portobello Capital som minoritetsägare med 27,5% och grundarfamiljerna med resterande del.

Iberconsa äger idag 45 fiskebåtar varav 5 jiggfiskebåtar (automatpilk) för fiske av bläckfisk, 11 stycken bomtrålare för skaldjursfiske, 10 färskfisktrålare och 12 frystrålare. Flertalet av båtarna hör hemma i Argentina. Fisket efter kummel, räka och bläckfiske sker på argentinskt, namibiskt, sydafrikanskt och internationellt vatten i Sydatlanten. Det sistnämnda fisket på internationellt vatten är ett av världens sista oreglerade fisken då det inte finns någon internationell organisation som förvaltar fisket. Överfiske är vanligt i detta havsområde. Fiskindustrier finns i Spanien, Argentina, Namibia och Sydafrika.

Totalt har Iberconsa 2 500 anställda idag och 2014 var omsättningen 180 miljoner euro och 2017 325 miljoner euro. Huvuddelen av verksamheten finns i Argentina. Iberconsa de Argentina har cirka 2 000 anställda och 25 fiskebåtar. Styrelsemedlemmar i moderbolaget Grupo Iberica de Congelados är Mary Ann Sigler, Eva M Kalawski, Ignacia Pallares Capdevilla, Sonia Rodriguez Lemos, Leonor Lemos Rodriguez, Alberto-Joaquin Freire Plana, Antonia Iglesias Santiago, Oscar Manuel Salvador Marquez och Aranzazu Sainz De Baranda Brunbeck.

Andra källor:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!