Finsk fiskmjölsfabrik numera delägare i fiskebåtar

År 2016 startade en fiskmjölsfabrik i Kasnäs som ligger en bit söder om Åbo på Kimitoön i Kimitoöns kommun. Ägare till fiskmjölsfabriken är familjen Liljeqvist som länge, sen 1980-talet, bedrivit fiskodling av framförallt regnbåge men även sik i företaget AB Salmonfarm Oy. Fiskmjölet och fiskoljan från fabriken används främst till foder i den egna odlingen av regnbåge.

När fiskmjöl och fiskolja tillverkas kan miljögifter tas bort. Dessa miljögifter innebär att strömming (sill) från Bottenhavet inte rekommenderas som föda till människor men genom att användas till fiskmjöl och foder så blir strömmingen förvandlad till nyttig ätbar fisk. Förutom strömming så används även vassbuk (skarpsill) för fiskmjölstillverkningen.  Familjen Liljeqvist har sen slutet av förra året också investerat i yrkesfisket genom att bli delägare i JAS Fiske AB som äger fiskebåten AAL-128 Randi, Östersjöfisk JAS AB som äger AAL-124 Klondyke, och Nauvo Fish Oy. De två båtarna fiskar i strömming och vassbuk.  Jörgen Andersson som också är delägare i de tre bolagen äger för sin del också Pensar Trål AB som äger fiskebåten FIN-1110-T Nea.

Förutom fiskmjölsfabriken, fiskodlingsverksamheten och andelarna i fiskeriföretagen äger familjen Liljeqvist också en turistanläggning med livsmedelsaffär, gästhamn, hotell, restaurang och camping. Denna verksamhet bedrivs i AB Kasnäsudden Oy som är ett dotterbolag till AB Salmonfarm Oy.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!