Armadora Pereira

Armadora Pereira (Grupo Pereira) grundades 1955 av José Pereira Álvarez och bedrev fiske i Nordatlanten på bland annat väster om Irland (i Spanien kallat Gran Sol). Senare började företaget med fiske utanför Marocko och Mauretanien för att därefter söka sig ännu längre bort, till Senegal, Namibia och Falklandsöarna.

Idag äger företaget ett fiskeriföretag i Argentina (Jupiter Fishing i vilket Armadoras Pereira äger 74,9%), ett helägt dotterbolag i Namibia, Pereira Fishing Co Pty Ltd, 75% i fiskeriföretaget Argos Pereira España som i sin tur äger 50% i Argos Froyanes Ltd på St. Helena, Jupiter Fishing i Spanien samt oljebolaget Argos Resources SA i Spanien. Dessutom äger bolaget 74,9% i Argos Pereira Ltd och Orion Fishing Ltd (74,9%, fel land i diagrammet nedan) på Falklandsöarna, 49% i Senegalaise de Thon och 49% i Soperka SA (ursprungligen startat 1999 som Kanbal Pêche).

Dessutom har företaget flera fiskindustridotterbolag i Spanien, är delägare i Frigoríficos Oya (Frioya) samt är delägare i fotbollsklubben Real Celta de Vigo. Den andre delägaren i Argos Froyanes Ltd är den norska koncernen Ervik Havfiske.

Moderbolaget har två båtar, en som fiskar i mauretanska vatten med mauretansk flagg och en som fiskar i Nordatlanten med spansk flagg, Argos Pereira Ltd på Falklandsöarna har 3 frystrålare för fiske av kummel och bläckfisk.

Senegalaise de Thon har en snörpvadsbåt för fiske av tonfisk i Guineabukten, Soperka i Senegal har 6 färskfisktrålare som fiskar bläckfisk, kummel, annan vitfisk, plattfisk med mera i utanför Senegal, Gambia och Guinea-Bissau och på internationellt vatten i Sydatlanten.

I Namibia finns 6 frystrålare som fiskar kummel och bläckfisk i namibiska och sydafrikanska vatten. En del av dessa båtar finns i dotterbolaget Blue Sea Fishing Co Pty Ltd medan de andra ägs av Pereira Fishing Co Pty Ltd. Dessutom driver företaget fiskindustriverksamhet i Spanien, Namibia och Sydafrika.

Argos Froyanes fiskar tandfisk med ett par backebåtar som ägs av norska Ervik Havfiske.

2014 omsatte Armadora Pereira 80 miljoner euro och 2018 155 miljoner euro. Huvudägare i bolaget är familjen Pereira med José Pereira Alvarez, José Enrique Pereira Molares och Ana Maria Pereira Molares som familjens representanter i styrelsen.

Andra källor:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!