Echebastar

Pesqueras Echebastar SA är det centrala bolaget i en grupp företag som dessutom består av Echebastar Fleet SLU och andra företag. Bolaget bildades 1967. Omsättningen var 42 miljoner USD år 2018 och antalet anställda 120. Bolagets huvudägare är familjen Echevarria.

Bolaget har totalt 6 snörpvadsbåtar för tonfiskfiske varav tre är flaggade på Seychellerna och ägs av dotterbolaget Hartswater Ltd. Echebastars fiske av skipjack (en sorts tonfisk)  i Indiska Oceanen är MSC-certifierat. MSC-certifieringen har kritiserats av flera miljöorganisationer, däribland WWF:

WWF’s objections were made on the following grounds, in particular: although the Echebastar fishery targets skipjack tuna, a major portion of its catch is yellowfin tuna which is already overfished and for which no harvest strategy exists in the Indian Ocean (moreover, the effectiveness of rebuilding measures for yellowfin tuna stocks has not been assessed); the fishery uses fish aggregating devices (FADs) which increase the catch of non-target species and diminish the populations of already threatened ocean wildlife, including sharks; and that the management plans to reduce the mortality of sharks – particularly silky sharks – are inadequate.

Bolaget äger också en fiskindustriverksamhet. på Mauritius.

2009 utsattes också företagets flaggskepp Alakrana för pirater i Indiska Oceanen. I 47 dagar hade pirater kontroll över fiskebåten med dess besättning på 35 personer. Det ryktades då att företaget till slut betalade 2,7 miljoner euro till piraterna för att få tillbaks besättning och fiskebåt.

Tillsammans med Atunsa och Pevas är Echebastar medlem i organisationen ANABAC.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!