Østervold och Østerbris

H. Østervold grundades som företag 1955 när bröderna Østervolds far och farbröder köpte valfångsbåten Eldjarn som byggdes om till snörpvadsbåt (ringnotsbåt). Olav H. Østervold köpte sedan valfångaren Thorkild ihop med sina syskon Harald, Knut Magnus och Astrid Østervold. Båten byggdes om till ringnotsbåt och fick namnet H. Østervold.

H. Østervold AS ägs idag av Harald Østervold, en bror till Olav H. Østervold, och hans barn. H.Østervold AS omsatte 130 miljoner norska kronor år 2017. Företaget äger en stor kombinerad pelagisk trålare och snörpvadsbåt.

Østerbris AS har tidigare ägts av bolaget Pan Fish ASA men de sålde bolaget år 2004. Köpare var familjen Østervold som då redan ägde fiskeriföretaget H. Østervold AS. Ägare är holdingbolaget Østerbris Invest AS som ägs av Olav H. Østervold och hans barn. Företaget äger och driver en stor kombinerad pelagisk trålare och snörpvadsbåt.

Østerbris Invest AS omsatte 254 miljoner kronor år 2018. I koncernen ingår även Østerfjord AS, Ocean Pearl AS och Østerbris Offshore AS. Dessutom är Østerbris AS minoritetsägare i fiskmjölsföretaget Karmsund Protein AS genom att bolaget äger 6,97% av Husøy Industri Invest AS som äger 49,94% av Karmsund Protein AS. Huvudägare i Karmsund Protein är Arne Stang via Arne Stang AS och Norsk Fiskeindustri Invest AS.

En tredje bror, Tor Østervold äger Solhaug AS som sysslar med seismiska undersökningar. Solhaug AS äger i sin tur 49,74% av fiskeriföretaget Skårungen Holding AS. Föregångaren Skårungen AS med dotterbolaget Skårungen II AS hade en omsättning på 68 miljoner norska kronor år 2018. Resten av Skårungen Holding AS ägs av familjen Skår. Skårungen AS hade samma ägarbild. Företaget äger en stor kombinerad pelagisk trålare och snörpvadsbåt.

Tor Østervold sitter också i styrelsen för Norfield AS, ett företag verksamhet i offshore-branschen. Ägare av företaget är Sun Atlantic Ltd som i sin tur ägs av bröderna Omar och Ijaz Ahmed.

Andra grenar av släkten Østervold i Torangsvåg äger fiskeriföretaget Vendla AS (Alf Olof Østervold med flera), fiskeriföretaget Drønen Havfiske AS (Stig, Thora och Odd Arne Østervold samt Nansy Østervold Pedersen äger 24,99%, familjen Drønen är huvudägare). Drønen Havfiske AS omsatte 101 miljoner norska kronor år 2017 medan Vendla AS omsatte 75 miljoner norska kronor samma år. De äger båda var sin stor kombinerad trålare och snörpvadsbåt.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!