Palli hjá Mariannu

P/f Palli hjá Mariannu är moderbolag till de två fiskeriföretagen P/f Hvalnes och P/f Christian í Grótinum. Företaget hör hemma i Klaksvík på Färöarna och är ett av Nordens större fiskeriföretag. Dotterbolagen äger var sin större pelagisk fabrikstrålare.

Företaget grundades 1972 som Christian í Grótinum av Kristian Martin Rasmussen och hans far Palla hjá Mariannu samt den förstnämndes svåger. 1984 blev Kristian Martin Rasmussen ensam ägare och 1992 blev sönerna Jón, Eyðun och Bogi Rasmussen delägare. Fiskeriföretaget Nordborg köptes år 2000.

Företaget är dessutom också delägare i P/f Pelagos som har en fiskbearbetningsfabrik i Fuglafjørður tillsammans med  Sp/f Framherji, P/f Havsbrún och P/f á Enni. Fiskmjölsföretaget Havsbrun är dotterbolag till laxodlingsföretaget P/f Bakkafrost och har en fiskmjölsfabrik i Fuglafjørður bredvid Pelagos anläggning.

Det totala antalet anställda i företaget är cirka 40 personer. 2019 landade företagets båtar totalt 55 576 ton blåvitling (svartkjaftur), 17 622 ton sill och 7 429 ton makrill.  Fisket sker i Nordatlanten och Norska havet. Företaget äger Färöarnas största pelagiska fiskebåt.

2014 figurerade en av företaget båtar i en rättssak kring olaglig hantering av fisk på Eu-vatten.

Källor: TeyggjanVørnBusiness-Line

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!