Veckans båt – GG 580 Marina

GG 580 Marina byggdes på Ö-varvet som GG 981 Ocean af Fotö. Skrovet byggdes på Ö-varvets anläggning på Hönö och var det första skrovbygget i den nya skrovhallen. Utrustad med en Caterpillar 3408 diesel på 346 kW och ett bruttotonnage på 50 ton levererades båten i maj 1999. Båtens längd var 14,99 meter. De som köpte båten var Ronald, Samuel och Ruben Ludwigsson tycks ha haft båten till fiskfiske.

Ronald Ludwigsson som föddes i Fiskebäck har för sin del förutom fiskare varit missionsarbetare och biståndsarbetare i flera länder. Från 1966-74 var han delägare i GG 505 Polar med Fiskebäck som hemmahamn. Han fiskade även med GG 505 Polar i Liberia åren 1968-71. Därefter har han bland annat startat fiskekooperativ i Bangladesh och varit lärare på en fiskeskola i Angola. Han har jobbat för både SIDA och Pingstmissionens U-landshjälp (PMU).

GG 981 Ocean. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

2007 såldes båten till Marina av Hönö Fiskeri AB och fick namnet GG 580 Marina med Hönö som hemmahamn. Ägare av Marina av Hönö Fiskeri AB är Gösta Olofsson, David Carl-Johan Olofsson och Marcus Bergendahl. Företaget och båten kan inte sägas bedriva ett aktivt fiske då landningarna är mycket små och omsättningen liten. Men det den används till om den används är kräftfiske. Det är troligen den de mesta oanvända moderna fiskebåtarna som finns den den svenska fiskeflottan. Båten har aldrig byggts om.

GG 580 Marina. Bild: Lennert Ramsvik/Maritimbild

Övriga källor: Sveriges Maritima Index 2020 och Ö-varvet 100 år 2016-2016.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!