Hummerfiskets skräpiga baksida – spökfisket

Igår var det hummerpremiär. Det innebär mycket glädje för många. Men varje år förloras över 3000 hummertinor, som blir kvar i havet och fångar fisk och skaldjur i tiotals år och som dessutom blir en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven. Helt i onödan.

Krabbor fångade i en spökfiskande hummertina i Kosterhavets nationalpark. Foto: Tobias Dahlin

”Det finns mängder med borttappade och kvarglömda hummertinor utmed kusten. Vi pratar ofta om yrkesfisket och spökgarnen, men tyvärr finns det också problem med utrustning från fritidsfisket som blir kvar i havet”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

När hummersäsongen startar är det framförallt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av fritidsfiskare. Många av hummertinorna blir dock kvar i djupet. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3 000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år. I stort sett alla tappas bort av fritidsfiskare.

Ett förlorat redskap fortsätter att spökfiska i många år efter att de förlorats. De delar av redskapet som består av plast kan finnas kvar i havet under hundratals, kanske tusentals år. De fångar fisk och skaldjur i tiotals år och blir dessutom en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven.

Att fiska på fritiden är populärt i Sverige, hela 1,4 miljoner människor ägnar sig åt det. Det används mängder med nät, hummertinor, plastlinor och liknande av fritidsfiskare varje år. Majoriteten, uppskattningsvis cirka 80%, av den hummer som fångas tas av fritidsfiskare.

Vid hummerfiske är det enda tillåtna redskapet hummertina. Fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt medan yrkesfiskare får ha högst 40 hummertinor.

– Får du hummer i något annat redskap ska du genast släppa tillbaka den i havet, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i ett pressmeddelande.

Martin Karlsson lyfter fram några av de regler som gäller: Det är viktigt att märka sina redskap och sumpar och att visa hänsyn till andra fiskare.

– Se även alltid till att tynga ner linan från fiskekulan så att linan inte ligger och flyter i ytan med risk för att du själv eller någon annan kör sönder den, säger han.

För fritidsfiskare som förlorar sina redskap eller för andra som hittar förlorade fiskeredskap finns möjlighet att anmäla dessa på Ghost Guard. Det är en frivillig åtgärd till skillnad mot yrkesfiskare som förlorar sina redskap måste rapportera detta inom 24 timmar efter avslutat bärgningsförsök, enligt EU-regler.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!