SZRK – North West Fishing Consortium

SZRK (North West Fishing Consortium) startades 2002 som ett sätt att marknadsföra produkter från flera fiskeriföretag med bas i Murmansk-området Bolaget har sitt huvudkontor i St. Petersburg. Själva SZRK har 7 dotterbolag.  Fisket är inriktat på krabba, torsk och kolja.

I gruppen ingår North West Fishing Co Ltd-Murmansk (SZRK-Murmansk). Förutom fiske driver företaget också landbaserade fiskindustrier.

Det viktigaste ingående bolaget är LLC Virma var bakgrund är lite märklig. I slutet av 1980-talet övertog TV-mannen Gennadij Mirgorodskij och hans kompanjon Daniel Ozerskij  ägandet i några trålare på grund av en skuld som några yrkesfiskare hade till honom efter affärer med videokameror. Gennadij Mirgorodskij och Daniel Ozerskij blev genom Virma också i praktiken kontrollerande ägare i SZRK som är managementbolag för alla de samarbetande bolagen.  Det finns två bolag med samma namn, ett med adress i Petrazavodsk och ett med adress i Belomorsk. Ett av dem, RK Virma har 3 dotterbolag och ett, LLC Virma i Petrozavodsk, har 6 dotterbolag. RK Virma har två fabrikstrålare och LLC Virma har en. RK Virma tillhör troligen inte koncernen SZRK.

LLC Virma köpte det stora företaget Arkhangelsk Trawl Fleet JSC (ATF) år 2014 när det privatiserades. ATF:s historia går tillbaks till 1920-talet och idag är det alltså ett av Virmas 6 dotterbolag. Idag har ATF två större fabrikstrålare.

Ett annat bolag som ingår i gruppen är SZKK, North West Crab Catching Company Ltd och det har också Mirgorodskij och Ozerskij som huvudägare genom Akva-Kapital LLC. Detta bolag under 2000-talet upp alla ryska fiskerättigheter för krabba i Barents hav men 2019 drog Putin in hälften av dessa för att sälja dem på auktion. SZKK köpte dock det mesta och kontrollerar idag cirka 75% av fiskerättigheter för krabba i området. Bolaget har två större krabbfiskebåtar. Dessutom ingår krabbfiske- och krabbhandelsföretaget JSC Arktikservis som sysslar krabbfiske både i Barents hav och Berings hav och äger minst en krabbfiskebåt.

Försäljningsbolaget LLC Toros i St. Petersburg och fiskeriföretaget Zigrand Ltd i Murmansk är ytterligare två företag som ingår i gruppen. Zigrand har idag en krabbfiskebåt. 2017 drabbades en av företagets fiskebåtar av en allvarlig brand när den låg på varv.

I gruppen ingår också tankfartygsrederiet Kommodor LLC.

År 2015 hade ATF fiskerättigheter motsvarande 7% av de rýska kvoterna för torsk och kolja medan Virma hade 3%. Antalet anställda uppges vara totalt 800, oräknat ATF. Vilket gör antalet anställda till totalt omkring 1 600.

Omsättning och antal anställda i SZRK-koncernens fiskeriföretag 2019, M USD, antal anställda

  • Arkhangelsk Trawl Fleet, 117, 750
  • JSC Arktikservis, 215, 20
  • SZKK, 69, 50
  • SZRK-Murmansk, 81, 150
  • LLC Virma, 18, 150
  • Zigrand Ltd, 67, 40

Källor: dnb.com. Ryska skeppsregistret

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!