Rosrybflot (Rosfishflot)

Rosrybflot LLC eller Rosfishflot LLC är ryskt fiskeriföretag. Företaget äger 11 fiskebåtar varav de flesta är krabbfiskebåtar men några är backebåtar (långrevsbåtar) för fiske av vitfisk och laxfiskar. Dessutom äger företaget 8 kylfartyg för fisktransporter. Bolaget ska inte förväxlas med ett planerat statligt bolag med namnet Rosrybflot som aldrig tycks ha skapats. I koncernen ingår också fiskeri- och fiskodlingsföretaget Sever LLC i Juzjno-Sachalinsk på ön Sakhalin.

Moderbolaget i koncernen är Terminal LLC som ägs av Tamara Kudinova . Hon äger också fiskeri- och fiskodlingsföretaget LLC Sever och företaget LLC Kamlajn som i sin tur äger Rosrybflot LLC samt flera mindre fiskeriföretag samt dessutom andra sorters företag.

Kudinova var tidigare gift med Anatolij Filippov som var ägare till ett stort ryskt fiskeriföretag vid namn Tunaichi (Tunaycha). Bolaget kontrollerade omkring 40% av allt krabbfiske i Stilla Havet och bedrev också krabbfiske i Barents hav. Dessutom fiskade de i och processade fisk från Berings hav, norra Stilla Havet och Okhotska sjön. Företaget skapades 1990 och övertog 1991 skötseln av Sakhalinrybprom, ett annat fiskeriföretag. 2004 började de investera i krabbfiske.

2010 togs bolaget över av bland annat Sergej Kireev, ägare av Interprombank och Andre Zokin, vice styrelseordförande i Gazprombank. Vid det laget ska bolaget ha varit kraftigt skuldsatt och fabriken såväl som fiskebåtar var i dåligt skick. Övertagandet resulterade i en rättslig konflikt mellan Flippov och Kireev som vanns av Kireev. 2015 blev Zokin huvudägare i bolaget. Kireevs Interprombank kraschade 2017 och gick i konkurs. Vart Tunaichi tagit vägen är oklart men det är väl inte helt otänkbart att bolagets tillgångar tagits över av Rosrybflot.

Huvudkontoret finns i Petropavlovsk-Kamtjatskij på Kamtjatkahalvön i ryska Fjärran Östern. Företaget har också kontor i Juzjno-Sachalinsk. Omsättningen i Rosrybflot var 112 miljoner USD år 2019 och antalet anställda cirka 750.

Källor. Dnb.com, Ryska skeppsregistret

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!