Förvirrat i Bohusläningen om skarpsill och sill

En artikel i Bohusläningen som rimligen handlar om skarpsill är mycket förvirrad och förvirrande. Den är uppenbarligen skriven av en person som inte vet att skarpsill och sill är två helt olika fiskarter som används till olika saker.

Att jag tror att den handlar om skarpsill bero på att det är skarpsill som ännu inte fångast och landats i nån större utsträckning. Bara 104 ton hittills i år vilket ju knappast räcker till julens ansjovis. Samtidigt har ju hela sillkvoten fiskats upp och landats (nästan 16 000 ton). Så nån brist på sill verkar inte ha funnits under hösten.

Det ör också skarpsillssäsongen om inleds i oktober och inte sillsäsongen för den inleds i augusti. Sen handlar artikeln också om GG 764 Astrid (som båten heter) och fisket bedrivs av Astrid Fiske AB, inte dotterbolaget Astrid Fiskexport AB som driver en sillmottagning/sillfabrik i Rönnäng. Båten ägs dock av Astrid Pelagic AB.

Dessutom är det ju märkligt med landningen, 45-50 ton är ju ingenting från en båt som Astrid. Det är definitivt ingen stor fångst. Så kanske landade Astrid sill och lite mer än cirka 40 ton. Eller inte. Eller så kanske de agerade transportfartyg med last från Rönnäng till Kungshamn? Artikeln hänger liksom inte ihop. Sammanblandningen mellan båt, företag, sill och skarpsill verkar vara total i artikeln.

Skarpsill kan inte heller importeras från Island. Där finns ingen skarpsill. Sill kan däremot importeras därifrån vilket också är vad som uppges i artikeln. Det är ju också vad Orkla Seafood (Abba) brukar föredra då den är MSC-märkt.

Förresten är det väl ingen som äter ansjovis till påsk? Sill däremot. Eller gör folk det?

PS. Även i Sveriges Radio är informationen helt förvirrande

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!