Kinesiska fiskeflottan är ett problem

Den kinesiska fiskeflottan är världens största och det är vanligt att olagligt fiske, orapporterat fiske och odokumenterat fiske (IUU-fiske) kan kopplas till just kinesiska fiskebåtar. Bland annat tros de ha fiskat olagligt i det skyddade området runt Galapagos. En stor del av båtarna som fiskade där var ute efter bäckfisk som fångas genom jiggfiske (automatpilar) eller med bottentrål.

Det handlar alltså inte bara om trålare som det påstås i ett nyhetsinslag från svenska YLE då trålare är relativt ovanligt i den kinesiska fiskeflottan då de delvis är förbjudna på kinesiska vatten. Den kinesiska flottan består av ett stort antal så kallade jiggfiskebåtar (båtar utrustade med massvis av automatpilkar) som används till fiske av bläckfisk, snörpvadsbåtar som används ihop med lysbåtar vid fiske av bläckfisk och till fiske av olika sorters tonfisk, backebåtar (långrevsbåtar) som bl.a. används till fiske av olika sorters tonfisk och fiske av tandfisk (tandnoting), garnfiskebåtar för all typ av fångst samt trålare som använder flyttrål till pelagiskt fiske och bottentrål för fiske av bläckfisk och bottenlevande fiskar.

70% av världens bläckfiskfångst tas av kinesiska fiskebåtar och 40% av världens bläckfisk fångas med jiggfiskebåtar, 25% av trålare och 10% fångas med garn. Kinas fiskfångster är de överlägset största i världen. Indonesien drar upp näst mest fisk och Peru tredje mest, men deras sammanlagda fångster är mindre än Kinas. När det gäller fångsterna på de internationella vattnen är Kinas dominans ännu större. Det kinesiska fisket landar ungefär 40 procent av de sammanlagda fångsterna medan tvåan Taiwans andel är drygt tio procent och trean Japans är fem procent.

Jiggfiskebåt

Den kinesiska fiskeflottan är idag klart överdimensionerad och fiskar i stort sett hela världen. Förutom IUU-fiske anses också vad som kan liknas vid slavarbete förekomma på en del kinesiska fiskebåtar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!