Skagen är fortsatt Danmarks största fiskehamn

Trots en minskning av både landningens vikt och värde 2020 är Skagens hamn fortfarande Danmarks största fiskehamn.

I slutet av 2020 var det totala landningsvärdet i Skagen hamn drygt 991 miljoner DKK, vilket är en liten minskning från 2019, då värdet på landad fisk var mer än en miljard kronor.
Knappt 290 000 ton fisk landades totalt 2020, jämfört med 341 000 ton 2019.

Med en marknadsandel på 30,4 procent på landad fisk och 27,8 procent på dess värde är Skagen fortfarande Danmarks största fiskehamn, följt av Hanstholm och Thyborøn:

”Vi er glade for at Skagen havn, på trods af en svær tid, stadig er Danmarks største fiskerihavn. Det er vores opfattelse at fiskeriets aktiviteter og markedssituationen har været betydeligt præget af den verdensomspændende pandemi.” siger direktør for Skagen Havn Willy B. Hansen.

De dugfriske tal og statistikker er udarbejdet af NaturErhvervsstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet.

[…]

Willy B. Hansen uddyber; ”De nye faciliteter på Etape 3 af havneudvidelsen forventes at være klar til at blive overdraget til de kommende lejere her i første kvartal af 2021, og med det nye landareal på 190.000 kvm med godt 1000 meter kajer, vil der fortsat være plads til vækst for fiskerirelaterede aktiviteter og for havnens øvrige kunder.”

Enligt statistiken kommer 52 procent av alla landningar av fisk i Skagen hamn från utländska fartyg. Dessa inkluderade fartyg från Grönland, Färöarna och Litauen, men i synnerhet fartyg från Norge och Sverige, som år 2020 svarade för 16 respektive 20 procent av alla landningar i Skagen, per vikt. Sill, makrill, industrifisk (skarpsill, vitlinglyra, sill från Östersjön, tobis), räkor och havskräfta är de arter som landas mest i Skagens hamn. Skagen är också Sveriges viktigaste fiskehamn när det gäller omfattningen på landningarna.

Fiske är fortfarande en betydande del av Skagens hamn DNA och med den förestående färdigställandet av den nya hamnförlängningen kommer anläggningar och infrastruktur för fiskerelaterade aktiviteter att förbättras avsevärt.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!