Fisherman’s Friends

Fisherman’s Friends är en sånggrupp från fiskeläget Port Isaac i Cornwall. Medlemmarna i gruppen är i huvudsak fiskare och sjöräddare. De sånger traditionella sånger, i hvudsak så kallade shanties, som handlar om sjön och livet däromkring. Gruppen bildades 1995. Efter att en TV-pratare från BBC upptäckte dem på en semester i Cornwall år 2009 och 2010 släppte de sin första skiva som blev en stor succé. Det är fortfarande en amatörgrupp där medlemmarna arbetar i sina ordinarie arbeten större delen av året.

Port Isaac är en urgammal ort som från medeltiden upp till mitten av 1800-talet då järnvägarna byggdes var en viktig hamnstad med sitt skyddade läge vid en djup vik.  Fst med ett rejält tidvatten vilket gör att den inte alltid är så djup. Sjöräddningstationen startades redan år 1869. Fisket med bas i Port Isaac är huvudsakligen burfiske efter kräftor.

Port Isaac. Bild: Jfitch Licens: CC BY 3.0

2018 spelades det in en film som handlade om sångkören och fick samma namn. Det är sevärd romantisk komedi med skådespelare i rollerna och till stor del inspelad på plats i Port Isaac. Körsången i filmen är med kören ihop med skådespelarna. Storyn är dock i huvudsak påhittad, en fiktion. 2019 hade den premiär och den finns numera på Netflix. Det är en film i samma anda som Allt eller inget (The Full Monty) och Brassed Off.

Läs mer om burfiske.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!