Kustbevakare dömd för tjuvfiske

Ett av kustbevakningen uppdrag är att vara fiskerikontrollanter mer kontroller av fisket till havs. Att en kustbevakare, visserligen en före detta, avslöjas med tjuvfiske är därför särskilt allvarligt. Mannen hade dessutom märkligt nog fått tillstånd att bedriva yrkesfiske men misskött tillståndet och inte följt regelverket.

Bara att han fått ett tillstånd till yrkesfiske är märkligt. Det är jättevårt för unga  som vill bli fiskare att få ett tillstånd, men gick tydligt jättelätt för en pensionär som varit kustbevakare. Det luktar korruption lång väg. En pensionär som tidigare inte varit yrkesfiskare bör inte få nåt yrkesfisketillstånd alls. Nya tillstånd bör bara ges till personer som inte uppnått pensionsåldern eller börjat ta ut pension. Företrädesvis bör de gå till unga människor.

Till råga på allt följde inte den tidigare kustbevakaren reglerna för fisket så tillståndet tycks ha blivit ogiltigt. Utan tillstånd för yrkesfiske är bara sex burar tillåtna och fångsten får inte säljas. Med 30 burar så är det ingen tvekan om att han sålde fångsten men åklagaren lyckades inte hitta några bevis för det.

För det olagliga fisket fick han en struntsumma som böter. 18 000 kronor. Han har tjänat mycket mer än så på sitt kräftfiske. Säkert handlade det dessutom om svarta inkomster. Emellertid tycks hans yrkesfisketillstånd ha dragits in vilket är bra.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!