Danskt stopp för trålfiske i Bälthavet

Utan förvarning har den danska regeringen och dess stödpartier ingått en delöverenskommelse om finanslagen. Den innehåller skrivningar om danskt fiskeri som får stora konsekvenser. Däribland ett totalt stopp för trålning i Lilla Bält, Stora Bält och Langelands Bält gör att mattan dras undan för ytterligare ett antal danska fiskare.

Skrivningen omfattar även ett beslut om förbud mot trålning i Öresund. Där har emellertid trålning varit förbjudet sen 1930-talet så kanske just den detaljen säger hur lite de som beslutat om saken vet om fiske.

Svend-Erik Andersen. Bild: DFPO

Svend-Erik Andersen, ordförande i Danmarks Fiskeriforening menar att det hela är en skandal:

Det her er en skandale. Man sidder i Finansministeriet og forhandler om ting, man øjensynligt ikke har en døjt forstand på. Det her betyder lukning af arbejdspladser og fiskerihavne og får vidtgående konsekvenser i mange lokalsamfund. Tæppet rives væk under en række af vores medlemmer, og vi er ikke så meget som blevet hørt undervejs. Det er en uhørt magtfuldkommenhed og en hån mod fiskeriet.

Svend-Erik Andersen påpekar också att det hela kommer efter en stängning av torskfisket i Östersjön som är en katastrof för danska fiskare.

Konsekvenser av ett trålförbud

Allan Buch som är ordförande för Bælternes Fiskeriforening är ännu mer upprörd:

Jeg er rystet over det her. Jeg troede, regeringen havde brændt fingrene rigeligt på at lukke arbejdspladser i selvstændige private erhverv uden at inddrage dem. Men det er åbenbart ikke slut endnu. Det her er et nyt lavpunkt. Hvis politikerne igen og igen bare laver aftaler uden at have os med på råd, så er det svært for mine medlemmer at tro på, at der er en reel vilje på Christiansborg til at bevare dansk fiskeri.

Buch framhåller att stängningen av fisket i Bälthavet kommer att få allvarliga konsekvenser för närområdena. Fiskehamnar kommer att stängas och aktiviteten på land minska kraftigt. 90 procent av ekonomin i det danska fisket kommer från trålfisket. Det är stommen i näringen. Det innebär också ett stöd för det småskaliga garnfisket. Bland annat ser till att det till exempel finns möjligheter att landa och sälja fångsterna och att t.ex. finns ishus i hamnarna. Utan trålfisket kommer mycket av infrastrukturen i de små fiskehamnarna att försvinna.

Läs mer om trålfiskeförbud

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!