Förvirrat om räkor i Expressen

Cajsa Sjöbeck har lyckats skriva en något förvirrad artikel om räkor i Expressen. Det är rätt så långt att om vi köper produkter med räkor i eller skalade räkor så är de sannolikt i de flesta fall skalade i låglöneländer långt bort eller i Polen. Om räkorna är handskalade vill säga. Maskinskalade räkor är i allmänhet skalade ombord på fiskebåtarna alternativt på Grönland, Island eller i Danmark.

Inte svenska räkor

Men det är inte svenska räkor. De är varken fiskade av svenska yrkesfiskare, svenska båtar eller svenska företag. De är inte fiskade i svenska vatten.

Feldts fisk & skaldjur bedriver inte heller nåt eget fiske som Expressen påstår. De köper räkor som fiskats utanför Grönland, Kanada och i Barents hav och som skalats i Bulgarien, Marocko och Albanien i de fall de är handskalade. De har fiskats av grönländska, kanadensiska, danska, isländska, estniska, norska, lettiska eller ryska företag och yrkesfiskare.

Likadant gör andra svenska grossister och livsmedelskedjor som köper in skalade räkor. De fiskar inte själva och de skalar inte själva utan köper in och säljer skalade räkor som fiskats och skalats av andra.

I slutet av artikeln i Expressen finns en genomgång av vilka räkor de stora svenska livsmedelskedjorna köper. En faktaruta. Där verkar det inte alls förvirrat och helt korrekt. Så totalt sett kanske det inte är så förvirrat som det först verkar.

Nordhavsräka. Bild: Alaska Fisheries Science Center. Public domain

Svenska räkor

Men hur är det då med svenska räkor? Nästan hälften av de räkor som landas av svenska fiskare och svenska fiskeriföretag samt fiskas i Skagerak och Nordsjön säljs kokta och oskalade. De kokas ombord på båtarna och säljs i huvudsak på fiskauktionerna Göteborg, Smögen och Strömstad. Hälften säljs troligen i huvudsak till Danmark okokta och oskalade. De maskinskalas i allmänhet och hamnar i olika produkter. Det är likadant för danska räkfiskare med undantag av de som fiskar vid Grönland.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!