Brist på ansjovis beror inte på överfiske

Fiskeriforskaren Henrik Svedäng uttalar sig om årets brist på ansjovis i Aftonbladet. Det är det vanliga standardsvaret om att det beror på överfiske. Det är faktiskt ofattbart okunnigt av Henrik Svedäng. Svensk ansjovis tillverkas av skarpsill. Något överfiske av skarpsill i Skagerak existerar inte och har inte existerat de senaste 50 eller 100 åren.

Skarpsillsfiske

Skarpsill till ansjovis fiskas på vintern nära kusten. Det fisket sker med ljus och snörpvad. Det finns nästan inga båtar kvar som ägnar sig åt detta fiske. Under det senaste årtiondet har större delen av skarpsillen för ansjovistillverkning fångats av en enda båt, GG 764 Astrid. Den är numera såld och det finns inte längre nån stor snörpvadsbåt i Sverige som kan fiska skarpsill för ansjovistillverkning. (Lysekils-Posten illustrerar dock sin artikel om saken med fel Astrid, S 264 Astrid). Den kunde visserligen också fiska med snörpvad och är också såld men det var inte den som fiskade skarpsillen till ansjovis.

Skarpsill som fiskas under hösten kan normalt inte användas till ansjovis i år. Det gör att flertalet artiklar i media om ansjovisbristen är felaktiga. Det handlar om att det inte fiskades tillräckligt med skarpsill förra vintern.

Men kanske Astrid-koncernens nuvarande båtar, GG 64 Astrid Marie och S 364 Rockall kan. Även om de bara är trålare och inte kan fiska med snörpvad. S 364 Rockall har också landat skarpsill från Nordsjön till ansjovis men den kan alltså troligen inte användas till ansjovis förrän nästa år.

Det har också funnits flera små båtar som fiskar skarpsill med snörpvad. Det finns eventuellt bara en eller två såna båtar kvar (LL 550 Burö existerar i alla fall och kanske LL 432 Marita) så det blir inte mycket till fångst. Och snörpvadsfisket försvinner dessutom allteftersom de äldre yrkesfiskarna försvinner.

Det finns inte längre tillräckligt med yrkesfiskare som fiskar skarpsill för ansjovistillverkning. Fisket har dålig lönsamhet då snörpvadsfiske kräver mer folk än trålfiske. Det är också tyngre än trålfiske och sliter mer på de enskilda fiskarna.

Orsaken til bristen på ansjovis är alltså inte överfiske utan motsatsen. Att nästan ingen längre fiskar skarpsill för ansjovisändamål.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!