Falska nyheter om fiske nominerade till pris

Martin Falklinds programserie Fiskarnas Rike har nominerats till ett par filmpris av Film & TV-producenterna. Det tycks mig något märkligt då ett av avsnitten i stort är ett hopkok av lögner, felaktigheter och falska nyheter.

Lögner om de pelagiska trålarna

Den statliga tjänstemannen och byråkraten Henrik C Andersson får helt oemotsagd sprida lögner i programmet. I 30 år har svenskar överfiskat i både Östersjön och Västerhavet påstår han. Det är en stor och fet lögn.

Andersson påstår också att de stora pelagiska trålarna fiskar på sillen/strömmingen när den på våren är på väg in mot svenska kusten för att leka. Det är inget annat än bullshit. De stora pelagiska trålarna fiskar inte i Östersjön på våren. De befinner sig då i Skagerak, Nordsjön och Nordatlanten.

Lögner om fiskmjöl och sill

Vidare hävdar Falklind i filmen att de stora pelagiska trålarna landar all sin fångst till fiskmjölsfabrikerna. Det är kvalificerat skitsnack.

Sill och makrill från Skagerak, Nordsjön och Nordatlanten går till konsumtion. Skarpsill och tobis (som förresten inte lever i de fria vattenmassorna utan i havsbottnen) till fiskmjöl.

Lögner om överförbara fiskerättigheter

Även när det gäller överförbara fiskerättigheter (TFC, tidigare ITQ) så far Falklind med osanningar. När TFC infördes försvann hälften av alla pelagiska båtar från fisket. Illegalt fiske upphörde och fisketrycket på skarpsill och sill minskade därför. Situationen blev mycket bättre och fisket blev lönsamt.

Falklind och andra påstår att Norge minsann har ett så bra förvaltningssystem och det har inte Sverige. Det är okunnigt svammel. Sverige och Norge har i grunden exakt samma system.

Trålning

Att trålfiskeförbudet skulle vara orsaken till att det finns mycket torsk i Öresund är inte heller sant. I Bohusläns fjordar har det aldrig nånsin trålats men där finns ingen torsk. Trålfiskeförbudet är helt enkelt inte anledningen till att det finns torsk i Öresund.

Att ett program med så uppenbara felaktigheter och lögner ens kan vara påtänkt till ett filmpris är en skandal. Men det säger en hel del om hur okunniga och fördomsfulla människor är om fiske. Sanning är kanske inte viktigt för filmindustrin när det gäller en dokumentär. För de har nominerat en programserie som till stor del bygger på lögn och osanning.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!