Danskt tjuvfiske av hälleflundra?

På svenskt vatten är det förbjudet att fiska hälleflundra mellan den 20 december och 31 mars. I norska vatten råder samma fiskeförbud under samma period. Det handlar om ett förbud att fiska hälleflundra under lekperioden. I danskt vatten finns inget fiskeförbud.

Trots förbudet tycks det förekomma att danska fiskebåtar ägnar sig åt riktat fiske av hälleflundra under förbudsperioden enligt vad norska NRK rapporterat. Något som kan få allvarliga följder för det mycket svaga beståndet av hälleflundra (kveite) i Skagerak. Norska Kystvakten har kontrollerat flera danska trålare och några av dem bedöms ha ägnat sig åt riktat fiske av hälleflundra:

Kystvakten har nemlig fått tips om ulovlig kveitefiske i norsk økonomisk sone denne sesongen, og har bokstavelig talt sett nærmere på danskenes fisketurer.

De har bordet fem danske trålere til havs, noe som har gitt håndfaste resultater.

– Vi har kontrollert fangst, redskap og rapportering, sier Jonny Høgset, fiskerioffiser i Kystvakten.

[…]

En del dreier seg om bifangst, men Kystvakten har også avslørt flere tilfeller av såkalt direktefangst innenfor norskegrensa til sjøs.

– 80–90 prosent av fangsten bestod av kveite. Det er veldig alvorlig, sier han.

Totalt har de registrert 25 tonn med det Kystvakten mener er ulovlig fisket kveite om bord i de danske trålerne som er kontrollert. 4,7 tonn av dette er beviselig fanget på norsk side.

Två av de danska båtar som landat stora mängder hälleflundra under perioden januari-mars 2020 är FN 104 Carpe-Diem och FN 436 Tove Kajgaard.  Det är dock oklart om just dessa båtar ägnat sig åt olagligt fiske. Besättningen på FN 104 Carpe Diem har dessutom skrutit om hälleflundrafisket på facebook:

Enligt NRK har danska båtar även bedrivit fiske på svenskt vatten.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!