Skarpsillskvoten i Nordsjön för 2022-2023

EU, Storbritannien och Norge har nu satt kvoten för nästa års skarpsillfiske. Den totala kvoten för skarpsill (brisling) kommer i enlighet med rådet från ICES att vara 70 000 ton. 58 500 ton av detta tillfaller danska yrkesfiskare. Kvoten som sträcker sig från 1 juli till 30 juni är 36 procent lägre än den varit det senaste året.

Av det danska yrkesfiskets 58 500 ton får 50 100 ton fångas i Nordsjön och 8 400 ton fångas i Skagerrak och Kattegatt. Sverige har en kvot i Skagerak och Kattegatt samt en mycket blygsam kvot i Nordsjön.

Chefsbiolog Michael Andersen från Danmarks Fiskeriförbund menar att kvoten kunde ha satts 110 000 ton högre om inte ICES hade valt att tillämpa extra försiktighet:

– Aftalen mellem EU, Storbritannien og Norge er helt som forventet, men vi er skuffede over den biologiske rådgivning, som ligger til grund for aftalen, siger Michael Andersen.

– Brislingen er på ingen måde en truet art. Alligevel har man i rådgivningen valgt både at gå med livrem og seler. Det er vi meget uforstående overfor og skuffede over, siger han.

Skarpsillskvoten för det kommande året behöver fortfarande godkännas vid ett ministerrådsmöte i EU, men det brukar inte ske några förändringar i samband med det

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!