Fiskeriövervakning med drönare

Island har börjat med fiskeriövervakning med drönare. Det har pågått i två år och visat sig vara mycket effektivt. Under det första året, 2021, ertappades 142 båtar med olagliga utkast under 300 flygningar. Det var 10 gånger fler än vad de upptäckte med hjälp av manuella kontroller.

Hittills i år har 83 fall av olagliga utkast avslöjats. Det förekommer både inspelning av båtar på fiske som granskas i efterhand såväl som realtidsövervakning. Det hela har kritiserats av fiskeriorganisationer men övervakningen har godkänts av Islands dataskyddsmyndighet.

De båtar som övervakas fiskar relativt nära land. Det handlar alltså om relativt småskaligt kustnära fiske med krokredskap (pilk, dörj, backor) eller bottentrål. Utkasten handlar ofta om att de kastar ut fisk som är värd mindre än den egentliga målarten. Sålunda kastas sej och kolja ut för de vill hellre fånga torsk och målarten är i allmänhet torsk. Övervakning med drönare är både billigare och effektivare än manuell fiskerikontroll med inspektörer och kustbevakare.

On Sverige hade liknande övervakning skulle det handla om att övervaka det kustnära fisket av räka och kräfta på Västkusten och allt kustnära och småskaligt fiske med garn, krok eller trål i hela Sverige.

Drönare används även i många andra länder för fiskeriövervakning, exempelvis Belize, Palau, Jamaica, Pitcairn Island och Seychellerna liksom i Kroatien. I Sverige har det använts för att övervaka ålfisket i Blekinge och Skåne.

Läs mer om fiskerikontroll

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!