Simrishamnsbo vill stoppa småskaligt fiske

Simrishamnsbon Per Turesson har föreslagit att landningarna i Simrishamn av skarpsill för vidare transport till fiskmjölsindustrin i Skagen ska stoppas. Eventuellt landas också en del sill för fiskmjölstillverkning. Det är ett oerhört korkat förslag.

Det finns ingen konsumentmarknad för skarpsill i Sverige förutom för den lilla mängd ansjovis som tillverkas av skarpsill från Skagerak och Nordsjön. Dessutom är det bara små båtar som landar skarpsill för fiskmjölsindustrin i Simrishamn. Stora båtar kan inte komma in i hamnen.

Vad Per Turessons förslag betyder är att små trålare som är baserade runt Östersjön och som enbart fiskar i Östersjön skulle förlora en av sina sista landningshamnar. De fiskar i huvudsak skarpsill och sill för användning i fiskmjölsindustrin. Tidigare har mottagningsanläggningarna i Västervik och Ronehamn lagts ner och mottagningsanläggningen i Nogersund är troligen för liten för att hantera de mängder som fångas. Förslaget skulle med andra ord kunna innebära ett dråpslag mot det småskaliga pelagiska fisket i Östersjön som sker på kustkvot och regionalkvot. De stora båtarna kan fortsätta fiska då de landar direkt i Grenå eller Skagen.

Noll koll

Det småskaliga pelagiska fisket i Östersjön är utan tvekan ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart lokalt fiske. Det fisket vill nu Per Turesson förbjuda. Uppenbarligen har han noll koll på det pelagiska fisket och verkligheten.

Turesson tror också att näringsvärde går förlorat när skarpsill och sill går till fiskmjöl för tillverkning av laxfoder. Han har uppenbarligen missuppfattat nåt. Det används idag 1 kg vildfångad skarpsill, tobis, sperling, kolmule och östersjösill för att producera norsk vildfångad lax. Näringsvärdet i lax är i stort sett  lika bra som i skarpsill och sill. Men sill och skarpsill är klimat- och miljömässigt bättre att äta än odlad lax. Däremot innehåller sill (strömming) från Östersjön betydligt mer miljögifter än odlad lax (även om det i södra Östersjön numera är under gränsvärdena).

Naturligtvis skulle mottagningen av skarpsill och sill för fiskmjölsindustrin i Skagen som finns i Simrishamn kunna flyttas till exempelvis Karlskrona eller nån annan hamn. Alternativt skulle de små båtarna kunna landa i Gilleleje eller nån annan dansk hamn som inte ligger så långt bort. Men de minsta båtarna skulle i det senare fallet förmodligen inte kunna få nån lönsamhet i verksamheten.

Läs mer:

SLU anser att fisket av sill måste minska i Bottenhavet

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!