Fisheco har noll koll på krabborna

I norra Stilla Havet, Berings hav och Alaskabukten fiskas två sorters krabbor, kungskrabba och snökrabba. En populär TV-serie, Deadliest Catch, handlar i första hand om fisket av kungskrabba.  Den handlar inte egentligen om fisket av snökrabba. Men det tror Fisheco och Jan Ohlsson. Nog för att båtarna säkerligen också fångar snökrabba men det är inte det fiske TV-serien handlar om.

Det illustrerar på ett bra sätt hur totalt otillförlitlig Jan Ohlsson och Fisheco är när det gäller yrkesfiske och närliggande saker. Han har inte inte en koll på de enklaste saker och allt han skriver och sprider om yrkesfiskae ska tas med en stor nypa salt. I vissa kan det betrakta som rent påhittade nyheter. så kallat falska nyheter.

Tre sorters kungskrabba fiskas, röd kungskrabba (Paralithodes camtschaticus), blå kungskrabba (Paralithodes platypus) och guldkungskrabba (Lithodes aequispinus). Röd kungskrabba är den som fiskas mest och det är fisket av den som är föremål för TV-serien Deadliest Catch. Kungskrabbor fiskas med burar och så vitt jag vet är det inga problem med beståndet förutom lokalt i Bristol Bay.

Snökrabba

När det gäller snökrabba (Chionoecetes opilio) är det dock problem med beståndet i Berings hav och norra Stilla Havet. Det har kollapsat och istället för normala 8 miljoner ton finns det bara 1 miljon ton. Orsaken till kollapsen är okänt men det handlar enligt US-amerikansk fiskerimyndigheten NOAA inte om överfiske. Det kan enligt dem helt uteslutas. Det forskarna tror kan vara orsaken är klimatförändringar men om det är så är ännu inte klarlagt.

Snökrabba. Bild: Totti Licens:

På grund av beståndsproblematiken har fisket av snökrabba stoppats av US-amerikanska NOAA. Om fisket stoppats av ryska och kanadensiska myndigheter är oklart men det förefaller osannolikt. I alla fall vad det gäller Ryssland. Snökrabba fiskas med bottentrål eller bur.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Fisheco har noll koll på krabborna”

Kommentarer är stängda.