Ändrade ägarförhållanden i FF Skagen

Huvudägare i FF Skagen A/S är FF Skagen Fond som i huvudsak har svenska yrkesfiskare som intressenter. Näst största delägare är det färöiska företaget P/f Havsbrun. P/f Havsbrun har nyligen ökat sin ägarandel genom att köpa aktier från FF Skagen Fond. En annan delägare är Hornsnes Invest A/S. De har också köpt fler aktier från FF Skagen Fond.

Hornsnes Invest A/S är också ägare av Hirtshals Yard A/S och Vestkajen Maskinværksted A/S. Dessa företag underhåller och reparerar fiskebåtar och andra fartyg. Ägare av Hornsnes Invest A/S är de fyra stora fiskeriföretagen i Hirtshals. De är Rederiet Ruth A/S, Asbjørn AS, Beinur A/S och Isafold Invest A/S som är ett systerbolag till Rederiet Isafold A/S.

Försäljningen av aktier från FF Skagen Fond till Hornsnes Invest A/S och P/f Havsbrun kommenteras av Jens Borup från fonden:

– Fiskerne har altid stået bag virksomheden både som andelshavere og som aktionærer, efter selskabet blev ændret til aktieselskab. Med denne ændring bliver fiskerne mere synlige ejere igen, da Hornsnes Invest kommer ind med en betydelig ejerandel, hvorefter de aktive fiskere bliver ejere af knap halvdelen af virksomheden, sammen med Havsbrún og FF Skagen Fond, siger bestyrelsesformand i FF Skagen, Jens Borup.

FF Skagens A/S VD menar för sin del att det stärker företaget:

– Det vil uden tvivl styrke koncernen, da forsyningssikkerhed er af afgørende betydning for os. Jeg er overbevist om, at vi med denne ændring i ejerkredsen skaber et endnu stærkere FF Skagen, blandt andet til glæde for vores mange gode medarbejdere, siger CEO i FF Skagen og Scandic Pelagic, Johannes Palsson.

Makthavare

Styrelsen i FF Skagen Fond består av Birgit Stenback Hansen, Dick Höglund, Jens Borup, Lars Tesgaard, Kent Sørensen, Algirdas Ausra och Jens Stadum. Samma personer utgör styrelsen i FF Skagen A/S. Dick Höglund är ordförande för Swedish Pelagic Federation PO (SPF).

Styrelsen i Hornsnes Invest AS består av Fridalvur Virgarsson Tindskard (Beinur), Fridi Magnusen (Asbjørn), Lise Bjørn Jørgensen (Isafold) och Gullak Madsen (Ruth).

Läs mer om FF Skagen

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!