Krabbfiskare åtalas

En yrkesfiskare i Göteborgs skärgård har åtalats efter att ha ertappats med en stor mängd krabbklor. Mannen landade totalt 363 kilo krabba. 181 kilo bestod av hela krabbor och 182 kilo var avskilda krabbklor. Det är inte tillåtet. Avskilda krabbklor får bara utgöra maximalt 1% av vikten på fångsten. Han ska även tidigare har ertappats för stor andel krabbklor med anmäldes då inte.

Mannen har försvarat sig med att hankrabbor inte innehåller nåt kött utöver vad som finns i krabbklorna. Av flera skäl är det därför bättre att bryta av klorna och återbörda hankrabborna till havet menar han. Detta då i så fall kan överleva och klon växer ut igen. Om hela krabban tas med in till land så innebär det att krabban dödas vilket han menar är mer negativt.

Djurplågeri

Krabba är ingen kvoterad art och hur fångsten hanteras påverkar därmed inte hur mycket någon kan fiska. Ur den synpunkten spelar det därför ingen roll hur vad som görs. Det hela handlar därmed främst om djurplågeri. Att avskilja klorna orsakar enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) ett onödigt lidande.

På vilket sätt detta skulle vara värre än att döda alla fångade krabbor förstår jag dock inte riktigt. Om den släpps ut i havet igen bör den ju faktiskt ha en möjlighet att överleva även om den saknar klor. Men om den tas iland hel så kommer den vad jag förstår att dö utan att det finns nån egentlig nytta med det. Det verkar ärligt sagt vara ett märkligt regelverk. Men det kanske är något jag inte begriper.

Krabbfiske

Priset för krabba är förhållandevis lågt jämfört med andra skaldjur. Det är därför troligen relativt sällsynt med ett riktat fiske efter krabba även om det förekommer. Riktat krabbfiske sker med burar eller garn. Krabbor fås dock ofta som bifångst vid burfiske av kräfta, hummerfiske med tinor och vid bottentrålning av kräfta.

Totalt landas cirka 600 ton krabbor per år i Skagerak och Kattegatt av yrkesfisket. Mer än hälften av detta landas av svenska yrkesfiskare. Förmodligen landar fritidsfisket i Sverige ungefär lika mycket. Men det fångas troligen mycket mer som kastas ut. Utkast av krabba är tillåtet.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!