Fiskeridirektören som tappade fotfästet

En man som tidigare varit fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Kronobergs län tappade besinning och förstånd efter att han sålt sitt hus. Han arbetade bland annat för att rädda laxen i Mörrumsån och kräftorna i de småländska sjöarna. Dessutom verkade han för att gäddorna att växa till sig och att införa öring i insjöarna.

År 2016 gick han i pension. Ett år senare började han planera för att sälja en fastighet han ägde utanför Alvesta. Han kom då i kontakt med en mäklare han kände sen innan. Därefter menar den tidigare fiskeridirektören som heter Olof Lessmark att mäklaren pressade honom att sälja. Mäklaren menar att gick rätt till. 2017 såldes fastigheten till ett par. Direkt efter att köpte gått igenom började Lessmark vackla hit och dit. Än vill han att köpet ska gå tillbaka, än accepterar han det. Han fortsätter bråka med mäklaren om affären.

Med tiden tappar Olof Lessmark fotfästet. Han skaffar sig aldrig en ny bostad utan bor tidvis i en oisolerad stuga på en ö i en insjö. På vintern tar han till en början in på hotell men så småningom bosätter han sig i bilen.Livet rasar samman och han blir mer och mer upptagen av husaffären. Några gamla kollegor tar intiativ för att hjälpa honom men han dyker inte upp på överenskomna möten. Detta var hösten 2022. En tid efter det tänkta mötet söker Olof Lessmark upp mäklaren och skjuter honom till döds med ett hagelgevär.

Myndigheternas agerande

Mordet hade sannolikt kunnat förhindrar om alla myndighetspersoner Olof Lessmark hade kontakt med innan dess hade agerat på varningstecknen. Han sökte flera gånger upp läkare på psykakuten. Det framgår i journalerna att han vapen hemma. Läkarna har i en sådan situation en skyldighet att anmäla det hela till polisen. Så skedde aldrig. Två veckor innan mordet larmar en polispatrull om att Lessmark sover i bilen. De ser att han både har behandlats inom psykiatrin och har flera vapen. De larmar polisens vapenhandläggare. Denne gör ingenting.

Mordet sker och Olof Lessmark grips en kort senare efter att mäklarens fru kontaktat polisen och berättat om Lessmarks missnöje med mäklaren och husaffären. Han döms så småningom till 16 års fängelse för mord. Straffet blev lägre då hänsyn togs till hans ålder. et tragiskt fall med ett tragiskt slut som hade kunnat undvikas om läkare och alla poliser gjort det som de ska göra.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!