Grebbestadsostron får skyddad ursprungsbeteckning

Europeiskt ostron. Jan Johan ter Poorten; modified by Tom Meije. Licens: CC BY-SA 3.0

Ostron fiskade genom att plockas för hand utanför Grebbestad inom Lurs, Tanums, Fjällbackas och Kville distrikt har fått rätt till skyddad ursprungsbeteckning. Idag är det bara tre fiskare som gör det. De odlas alltså inte utan de växer på vilda ostronbankar i ett visst område längs den bohuslänska kusten. Grebbestadsostron är av arten europeiskt ostron (Ostrea edulis).

Ostronen växer bäst i skyddande vikar och på lätt sluttande sandbottnar nere på 3-8 meters djup. De har stora krav på rätt vattenkvalitet och temperatur för att de ska må bra och föröka sig. Ostronet gör också havet en tjänst genom att filtrera vattnet och minskar därigenom risken för övergödning. När de sen vuxit till sig till rätt storlek så handplockas de:

– Ostron växer på varann. Så på alla ostron man plockar sitter det små bebisar, som vi plockar loss och lägger tillbaka i havet. Visst, det hade varit effektivt med en centrifug, men då dör alla småostron. Det är ett hantverk, säger Bengt Klemming.

Bengt Klemmings har företaget Bröderna Klemmings Dykhjälp HB tillsammans med sin bror Peter Klemming.

På land rengörs ostronen. De små ostronen som växer på skalen tas tillvara och sätts tillbaka på ostronbanken vid nästa dykning. Små ostron som tillhör den invasiva arten stillahavsostron avlägsnas. Efter rengöringen förpackas grebbestadostron i speciella trälådor. En mindre del av ostronen fiskas dock  i grunda vatten med håv.

Mängden ostron som fiskas varje år är begränsat och de fiskas inte under reproduktionsperioden under juli till augusti.

De allra flesta ostron som finns till försäljning är odlade, antingen i Sverige eller utomlands. Vilda ostron från Sverige får bara plockas av markägare och de som har yrkesfiskelicens för ostron måsta antingen ha egen mark, hyra rätten att plocka ostron eller plocka ostron långt från kusten. Japanska ostron lyder än så länge under samma regler som europeiska ostron men då det är en invasiv art ska det framöver bli fritt för alla att plocka dem.

Övriga svenska sjömatsprodukter som har en skyddad beteckning är Kalix löjrom, Vänerlöjrom och rökt Vättersik. För matjessill och matjesfiléer från Klädesholmen, blåmusslor från Bohuslän och Hjälmargös har det lämnats in ansökningar om skyddad ursrprungsbeteckning.

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!