All bottentrålning inte dålig

Tre debattörer har tagit del av en dansk rapport om bottentrålning och drar dystopiska slutsatser om fisket i Kattegatt (SvD den 12 mars). Då artikeln innehåller ett flertal felaktigheter, vill vi som livnär oss genom yrkesfisket gå ut med ett par förtydliganden för att stilla deras oro.

En seglivad myt är den om att all bottentrålning skulle vara dålig. Men faktum är att det finns en bred skala av metoder tråla på, och det svenska fisket använder den absolut mest skonsamma. Att vi använder ”grävande redskap som blir tyngre och tyngre”, som författarna påstår, är totalt felaktigt. Tvärt om går våra redskap ovanför botten och blir dessutom allt lättare. Faktum är att svenskt fiske är världsledande på skonsamt fiske och har varit det i decennier.

Författarna verkar också tro att vi skulle tråla överallt och var som helst, ja på hela 90 procent av Kattegatts bottnar. Inte heller det påståendet stämmer. Vi trålar på cirka 20 procent av Kattegatts botten, områden vi dessutom återkommer till år efter år. Vi betraktar områdena som våra åkrar, fast de befinner sig under vatten. Dem har vi brukat i över hundra års tid och där är återväxten mycket god. Faktum är att våra ”åkrar” till och med brukas skonsammare än de på land, eftersom vi inte konstgödslar eller kör ner några verktyg i botten, utan låter faunan reproducera sig naturligt.

Givetvis ligger det inte i vårt intresse att förstöra havsbotten. Varför skulle vi vilja lägga krokben för vår egen näring?

Vi tror egentligen att vi och skribenterna i grunden vill samma sak: ha rika och friska fiskbestånd i haven för oss och våra efterkommande. Men okunskapen när det gäller fiske är uppenbarligen stor. Det finns en rapport från SLU (Aqua reports 2018:7) som beskriver verkligheten gällande de svenska haven på ett nyktert sätt. Den visar att vissa arter missgynnas medan andra gynnas av fisket. Vi rekommenderar debattörerna att läsa rapporten. Vi bjuder också gärna in till samtal med oss för att stilla oron om hur vårt svenska fiske går till.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande, Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO).

Ursprungligen publicerat som debattsvar i SVD.

Läs mer:
Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.