En vänsterprofil inom fisket är död

I början av mars gick Viking Bengtsson bort. Han var något så ovanligt som en vänsterpartistisk yrkesfiskare. En vänsterprofil inom fisket.

Efter att jag började engagera mig i fisket träffade jag honom på olika fiskerimöten. I allmänhet var vi två de enda vänstermänniskorna på plats förutom ett antal socialdemokrater. Viking Bengtsson och jag var överens om det mesta, synen på trålning, synen på marina skyddade områden, myndigheternas byråkratiska krångligheter och miljörörelsen okunskap om fiske. Om annat såsom systemet med överförbara fiskerättigheter var vi inte lika överens.

De första gångerna jag träffade Viking Bengtsson var dock i ett helt annat sammanhang. Det var på 1970-talet och då var han en företrädare för Svenska Hamnarbetarförbundet i Göteborg. En aktiv och stridbar fackförening som gjort sig fr från kopplingen till socialdemokratin.

Jag själva var aktiv i en förening som drev ett allaktivitetshus vid namn Sprängkullen. Främst känt som musikställe men det var även ett café, restaurang, hade barnverksamhet, erbjöd teaterföreställningar, filmvisningar, hobbyaktiviteter, politiska möten, solidaritetskonserter och möten. På Sprängkullen ordnades flera solidaritetsaktioner för Hamnarbetarna och mycket pengar samlades in till stöd för dem och deras kamp. Det var detta sammanhang jag kom i kontakt med Viking Bengtsson.

På senare år är det dock i fiskerisammanhang jag stött på Viking Bengtsson. Han var under många år förtroendevald i Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR), Svenska Västkustfiskarnas Centralförbund (SVC), Göteborgs Fiskauktion. Han var ordförande i SFR:s avdelning 9 Halland i många år samt därefter styrelsemedelem i Havs- och Kustfiskarnas PO (HKPO). Vid sin bortgång var han suppleant i styrelsen för HKPO. Han var också aktiv i Vänsterpartiet under större delen av sitt liv.

I ett hel annat sammanhang kom jag att också lära känna hans son, Alex Bengtsson. Det var i antirasistiska sammanhang och bland de personer som rörde sig i kretsarna kring den antifascistiska och antirasistiska tidningen Expo. Jag har följt honom sen dess och dessutom hans aktivitet i kyrkan där han blivit aktiv under senare år. Jag är inte aktiv i någon kyrka även om jag besöker Equmeniakyrkan ibland och kan sägas stå den nära. Men jag är också uppväxt på Rörö i skärgården och i Pingstkyrkan. Jaag har en förståelse för den attraktion som en tro kan ha.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.