Polisskotten på Öckerö 2022

Gustav, 33 år gammal, blev skjuten till döds av insatsstyrkan i sin egen trädgård på Öckerö utanför Göteborg i mars 2022. Enligt polis och åklagare sköt poliserna i nödvärn då han gick till en attack mot polisen. Nu har några journalister från Imperiet Media (Sophia Djiobaridis och Jospehine Freje) i samarbete med GP kunnat vis att den bild som presenterats av polis och åklagare inte är sann.

Han sköts nämligen inte alls i samband med att han gick till attack mot polisen. Istället sköts han i ryggen när han flydde från polisen. Han hade visserligen en yxa i handen men var på väg bort från polisen. Det fanns absolut ingen anledning att skjuta mot honom.

För polisen har det verkliga händelseförloppet varit känt hela tiden men de har försökt dölja det genom att undanhålla verkligheten från både media och allmänhet. Jag skrev om det vid den aktuella tidpunkten och konstaterade att det handlade om övervåld från polisen. Detta oavsett vad mannen hade gjort. Nu visar det sig vara ännu värre än vad jag vid tillfället trodde.

Polisens falska berättelse

Det beskrev på den tiden att mannen var allvarligt psykiskt sjuk och att det fanns ett beslut om tvångsvård. Det är inte sant. Något sånt beslut fanns inte och det finns ingen notering om psykisk ohälsa i sjukvårdens journaler för mannen. Frågan är faktiskt varför insatsstyrkan tillkallades överhuvudtaget. Det handlade inte om en farlig man och inte om en psykiskt sjuk man. Det handlade om en man som möjligtvis var självmordsbenägen.

Och det hela borde ha kunnat lösas med prat och med hjälp av nära anhöriga. Inte ens den lokala polisen hade nog behövt komma. Först var det ju bara hans pappa och brandmännen där. De borde ha kunnat lösa situationen. Och när polisen väl blandats in borde väl det hela ha skötts av en utbildad förhandlare och kunnat lösas utan våld.

Bevisen för vad som verkligen hände har såväl insatsstyrkan som utredande polis och överåklagare medvetet undanhållit både anhöriga och allmänheten. De tycks ha velat hemlighålla och dölja vad som skett. Men den utredningen som skulle gjort kring skjutningen gjorde i praktiken inte alls. Utredningen lades ner utan att nåt egentligen hade utretts och det verkliga händelseförloppet tystades ner. Istället spred polisen en falsk berättelse och en falsk bild av vad som hade hänt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Polisskotten på Öckerö 2022”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.