Återigen hittar ETC på om fiske. 95% av världens fiskbestånd är överfiskade påstår Karin Holmberg i en artikel om fisk inför julen ETC. Det är en stor fet lögn. Sanningen är att cirka 60% av världens fiskbestånd är hållbart fiskade (maximalt utnyttjade) och cirka 35% överfiskade. Resterande 5% är underfiskade.
Det finns i princip ingen som äter vild atlantlax idag. Detta då beståndet inte längre fiskas i nåt betydande yrkesfiske. Så det är ingen fråga i detta sammanhang.
Att odlad lax skulle var ett dåligt val som WWF:s så kallade expert Inger Melander hävdar är också helt felaktig. Odlad lax är nyttigt och innehåller i motsats till vild lax från Östersjön inga miljögifter. Det finns många problem med laxodlingar men det är i huvudsak en bra fisk att äta.
Och särskilt många är det inte längre som äter lutfisk och tur är väl det. För det stämmer att det inte finns så mycket länga längre. Den var överfiskad på de flesta håll redan i början av 1900-talet. Och ål ska vi förstås inte äta alls.
Skarpsill
Ansjovis som vi använder till Janssons frestelse är alltid skarpsill och har alltid varit det. Fisken ansjovis har aldrig använts för detta ändamål. Det är ytterligare en total missuppfattning och felaktighet som Karin Holmberg gör sig skyldig till. Skarpsillen är fiskad i Nordsjön och Skagerak. Inger Melander rättar dock till detta misstag när hon uttalar sig om saken i Holmbergs artikel som alltså innehåller två motsatta budskap om samma sak.
Sill
I sammanhanget ska det också nämnas att inlagd sill alltid är fiskad i Nordatlanten eller Nordsjön. Det fisket är hållbart och den innehåller inga miljögifter vilket sillen från Bottenhavet gör. Och inget sillbestånd nåstans i hela världen närmar sig en kollaps vilket Holmberg också helt felaktigt påstår. Beståndet i västra Östersjön har dock kollapsat på grund av klimatförändringar.
Miljögifterna är också anledningen till att sillen från Östersjön går till fiskmjöl. Då renas den också från gifterna under processen. På grund av miljögifterna finns det ingen egentlig konsumentmarknad för sill/strömming från Östersjön och Bottenhavet.
Inte heller överfiskas sillen i Östersjön och den är inte heller överfiskad. Den fiskas hållbart och kvoten är satt i enlighet med forskarnas rekommendationer.’ Och ingen äter sill från Östersjön just i smband med jul.
Läs mer:
- WWF:s fiskguide är ett stort problem
- Bestånden av strömming i Bottenhavet är inte hotade
- Bottenhavets strömmingar är feta och har gott om föda
- ICES råd om fisket i Östersjön 2025
- Kvoterna för Östersjön 2025 – i enlighet med de vetenskapliga råden
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.