Kraftig minskning av lax i Östersjön

Kraftig minskning av lax i Östersjön. Laxbeståndet i Östersjön har minskat kraftigt de senaste åren. Därmed har fisket också minskat kraftigt. Det är overdersägligt. Det har fått Stiftelsen för Östersjölaxen att kräva ett totalt fiskestopp. Det är rimligt vad det gäller laxen men de vill också ha ett fiskestopp på sill (strömming). Vilket är helt orimligt.

För det finns inget som tyder på att bestånden av sill är mindre än förr. Beståndet av sill i Östersjön har varit lika stort sen 1990-talets början (men mindre än på 1970-talet). Och beståndet i Bottenhavet och Bottenviken är lika stort som på 1970-talet men mindre än på 1990-talet. Fisket av sill i Östersjön har legat iniom hållbara gränser sen mitten på 1990-talet medan det i Bottenhavet alltid legat inom hållbara gränser.

Sill 2024

Sill Östersjön.

Sill Bottenhavet 2024

Sill Bottenhavet

Lax

När det gäller lax har det skett en minksning av beståndet sen 1990-talet men en ökning sen mitten på 2000-talets första årtionde följt av en kratig minskning de senaste åren. Då stoppades kommersiellt laxfiske i södra Östersjön. Det finns ingen samvariation mellan sillbestånden och laxbestånden eller mellan mängden sillfiske och laxbestånden. Det är därför inte troligt att laxbeståndets kraftiga minskning har med sillfisket att göra vilket Stiftelsen för Östersjölaxen dock hävdar. I det läget vore det helt orimligt att stoppa sillfisket i Östersjön och Bottenhavet.

Klimatförändringar

Det finns dock en annan sak som påverkat sillbestånden och som inneburit en förändring. Det finns mindre vårlekande sill och mer höstlekande sill. Det betyder mindre sill längs den svenska kusten längs med Bottenhavet och Bottenviken på våren. En växling mellan dominans för höstlekande bestånd och vårlekande bestånd av sill är ett naturligt fenomen som orsakar storskalig förändringar i ekosystemen och det påverkar troligen laxbestånden. Men denna gång tycks förändringen vara lite kraftigare än tidigare.

Orsaken till det är med stor säkerhet att havet blivit varmare. Vetenskapliga undersökningar har kunnat visa att det är orsaken till kollpasen för det västliga beståndet av sill i Östersjön. Detta bestånd är vårlekande och det finns stor anledning att alla vårlekande bestånd påverkats på samma sätt. Det är alltså klimatförändingar som är en av de viktiga orsakerna till att det finns mindre vårlekande sill. Varken den naturliga växlingen mellan höstlekande och vårlekande sill elelr klimatförändringar kan påverkas av ett minskat sillsfiske. Ett sillfiskestopp skulle inte hjälpa laxen och laxkollapsen berör därmed inte heller på sillfisket.

Det är troligt att också laxbeståndets kollaps beror på det allt varmare havet. På klimatförändringarna. Detta är ganska tydligt då laxbestånden minskar även på Västkusten och längs med den norska kusten. All sluta fiska lax kommer troligen inte heller att hjälpa laxen men det måste göras ändå för att föröska förhindra att laxen försvinner. Detta då beståndet är så litet att laxens existens hotas om det fiskas mer. Både det kommersiella fisket och fritidsfisket måste stoppas då de idag står för ett lika stort fiske av lax.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.