WWF och sillen

WWF och sillen. All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (NVG-sill, Clupea harengus) har fått rött ljus i WWF:s fiskguide. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar därför människor att se upp när de väljer sill i påsk.

Sill

Sill. Gervais et Boulart. Public domian.

 

– Vi ser nu återigen att det fiske som bedrivs inte är hållbart. Och tyvärr är både makrillen och den norska vårlekande sillen utsatta för alltför hårt fisketryck. Nu hamnar dessa på samma lista av överexploaterade arter som bland annat torsken och strömmingen i Östersjön, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

Sill

Även den norska vårlekande sillen (NVG-sill) som främst fiskas i Norska havet men även norr om Island och i Barents hav hamnar på rött ljus från att tidigare haft gult. Detta då den överfiskas på grund av att länderna som fiskar inte kan komma överens om kvoterna. Den har överfiskats under lång tid.

Den NVG-sillen är enligt WWF den sill som nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matjessill, och är den sill som konsumeras mest i Sverige.

Detta påstående är så vitt jag vet inte helt korrekt. Mycket av det som används till inlagd sill och matjessill är nordsjösilll. Nordsjösillen landas till Sweden Pelagic i Ellös och sen vidare förädlas den av Abba, Klädesholmen Seafood och andra. Men även NVG-sill som ibland kallas islandssill används. Det finns även annan sill som kallas islandssill.

Enligt Fiskguiden är sillen i vatten runt Island och nordvästra Atlanten utanför Kanada bra alternativ till den NVG-sillen. Men ett bättre alternativ är utan tvekan den lokalt fångade nordsjösillen. Jag finner det märkligt att WWF inte rekommenderar detta. Men det understryker väl hur dålig koll de har.

Makrill

Det röda ljuset, vilket betyder låt bli, omfattar all makrill (Scomber scombrus) som är fiskad i Nordostatlanten.  En fisk som är vanlig både som färsk matfisk och i konserver med tomatsås. Enligt WWF är det inte längre ett hållbart alternativ.

Avsaknaden av en överenskommelse mellan kuststaterna (de länder som fiskar makrill) har resulterat i att fångsterna av makrill har överskridit de vetenskapliga råden med i genomsnitt 41 procent årligen sedan 2010.

Mycket riktigt har makrill fiskats långt över vad som anses hållbart under senare år. Samtidigt tycks beståndet inte ha minskat eller i alla fall minskat väldigt lite. Så nåt är fel med beståndsberäkningarna för makrill. Nästan all makrill som säljs i Sverige är dessutom lokalt fiskad av små båtar. Det finns därför ingen anledning att inte köpa makrill.

Det finns dock enligt WWF mer hållbara alternativ. I stället för makrill kan man bland annat använda hästmakrill (Trachurus trachurus) som även kallas taggmakrill, som fångas i Nordostatlanten och ligger på grönt ljus. Men fisket av hästmakrill är mycket litet och i praktiken inget alternativ til makrill. Att hävda att det är alternativ är helt enkelt dumheter. Makrillstörje (makrillstör) som WWF dessutom påstår att taggmakrillen kallas är dock inte ett namn på hästmakrill utan ett namn på blåfenad tonfisk. WWF har uppenbarligen dålig koll.

Hållbart fiske och fiskguiden

– Vi måste tänka på att fisk inte bara är mat, utan har en nyckelroll i haven. Under ytan hittar vi ett invecklat nätverk där varje art och livsmiljö har sin unika roll och funktion som tillsammans bevarar balansen. Vi äger inte fiskarna i haven, men kan däremot nyttja dem. Men då måste vi göra det på ett ansvarsfullt, respektfullt och hållbart sätt, säger Inger Melander.

Fiskguiden ges ut en gång per år, men utöver det görs uppdateringar minst två gånger per år. Det röda ljuset för makrill och NVG-sill ändrades vid senaste uppdateringen i april.

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “WWF och sillen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.