Effekten av trålfiskeförbudet i Södra Kattegatt

Effekten av trålfiskeförbudet i Södra Kattegatt. Det trålfisfiskefria området i södra Kattegatt som inrättades för att försöka rädda torsken i Kattegatt har enligt forskningen inte haft någon effekt på tillståndet för torsken. Inte heller har det inneburit någon förändring av biomassa för bottenlevande djur i det aktuella området.

Det som kunnat konstateras är att beståndet av plattfiskar som rödspätta, tunga, lerskädda och sandskädda ökat efter att trålfisket stoppades. Även mängden kräfta ökade. Det resulterade i att bestånden av ormstjärnor minskade i området efter att de hade ökat i de bottentrålade områdena tidigare. Bottentrålning förändrar helt klart ekosystemen.

Men forskningen visar också att det blir exakt samma av allt fiske, även fiske med passiva redskap. Det visar undersökningar av Öresund där trålfiske inet är tillåtet. Detta då sådant fiske också minskar antalet plattfiskar vilket gör att ormstjärnorna ökar i antal. Stoppar man allt fiske vilket gäller i en del av det aktuella området i Kattegatt.

Det betyder att det inte är bottentrålning i sig som leder till förändrade ekosystem utan fisket som sådant. Det viktiga är alltås att kvoterna inte sätts för högt. Inet förbud mot bottentrålning.

Att torsken inte kommer tillbaka trots fiskeförbud tyder på att det är nåt annat som är problemet i sammanhanget. Triligen handlar det om allt varmare havet förhindrar torskens återkomst. Det år välkänt att torksen som art är känslig för klimatförändringar som ger ett varmare hav.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.