Inget nytt att det inte finns nåt torskfiske i Kattegatt

Det är inget nytt att det inte finns nån torsk eller nåt torskfiske i Kattegatt. Ändå låtsas Sportfiskarnas Markus Lundgren som om det är nåt nytt och att myndigheterna inte lyssnar. Det riktade torskfisket förbjöds redan 2012 och sen dess har inget torskfiske bedrivits i Kattegatt. Det i sig betyder ju att myndigheterna lyssnade. Det vet Lundgren så han är faktiskt ganska oärlig i Sveriges Radios inslag om problemet. Han är dessutom inte fiskare (en som har fisket som yrke) som Sveriges Radio gör gällande utan fritidsfiskare.

Torsk. Bild: Hans-Petter Fjeld Licens: CC BY-SA 2.5

Lika oärliga är överklassföreträdarna och stockholmarna Joakim Ollén och Sten Frohm från Sportfiskarna i GT där de skrivit en debattartikel. Det är precis som om de just nu insett att torskbeståndet kollapsat. Men det skedde för 15-20 år sen. Naturligtvis skulle fisket stoppats innan dess, redan i mitten av 1990-talet borde det skett. På den punkten har Frohm och Ollén rätt. Myndigheterna (läs EU:s myndigheter) agerade försent.

De är även oärliga på andra sätt.  När det trålas i de så kallade indragningsområdena måste trål med rist användas. I princip fångas ingen torsk vid sådan trålning. Att förbjuda kräfttrålning i dessa områden skulle slå ut det sista halländska fisket och det blir de minsta trålarna som drabbas. Men det skulle inte innebär nånting för torsken.

Inte heller nämner Ollén och Frohm att yrkesfiskarna förr i tiden tvingade kasta ut fisk. landade de undermålig fisk, dvs för liten fisk, var det olagligt. Först 2013 infördes utkastförbud. Innan dess gällde utkasttvång. De siffror på utkast under åren 2012-2105 som de nämner är uppskattningar och mycket osäkra. Men de kan vara korrekta.

Däremot fångas det torsk som bifångst vid kräfttrålning, framförallt om trål utan rist används. Det är främst danska kräfttrålare som fiskar utan rist men även många svenska trålare som fiskar utanför trålfiskegränsen. Förutom kräftfiskets bifångster är det bara fritidsfiskare som fångar torsk och det har de gjort under hela perioden sen 2012. Hur mycket de fångar är dock okänt. Hur mycket yrkesfisket fångar som bifångst är känt men det kan förekomma olagliga utkast vars omfattning inte är känd.

Kan torsken då komma tillbaks i Kattegatt? Troligen, men det tar sannolikt mer än 50 år och då måste också klimatproblemen med ständigt varmare klimat och ständigt varmare hav vara löst. För fortsätter det att bli varmare kan ingen torsk leva i Kattegatt längre då de vill ha kallare vatten.

Dessutom måste naturligtvis allt fritidsfiske på torsk också förbjudas. De räcker inte med ett förbud för yrkesfisket.

Läs mer om torsk.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!